Back

ILLÉS BORÁSZAT

0
(0 rating(s))
  • Winery, wine cellar
8283 Káptalantóti 8FRVVG66+99
Open
Opening hours
January 1 - December 31
Open

Előzetes bejelentkezés.

Open
4
4
  • Introduction
  • Information
  • Ratings
Introduction

ILLÉS BORÁSZAT Történet, kezdetek, jelen és jövő Butikborászatunk első, 2020-as évjárata egy váratlan eseménynek köszönhető: amikor a szüret előtt 3 nappal visszalépett az azévi termésünk vásárlója. Mi az első pánik után a probléma helyett a lehetőségre koncentráltunk, és elkezdtük a borászkodást. Évegig csak tervezgettünk, álmodoztunk, majd az adott helyzet rávezett minket, hogy elkészítsük az első évjáratú borainkat. Lassan öt év telt el, mi pedig a tapasztalatokon a hibákból tanulva készítjük el a tiszta, őszinte borokat, amikkel azóta is tudunk azonosulni. A tradícókat figyelembevéve, de modern szemlélettel készülő vulkanikus boraink a termőhely elegáns üzenetét közvetítik. Borászat filozófiája, szőlőművelés, borkészítés Elsőgenerációs borászat vagyunk, ahol nincsenek kőbe vésett folyamatok, így a hagyományokat szem előtt tartva, de a mai kor igényeinek megfelelve készítjük borainkat. Fontos számunkra a fenntarthatóság, az organikus szőlőművelés, és a borok készítésénél is a lehető legkevesebb beavatkozásra törekszünk. Családi borászatként több munkafolyamatot ketten végzünk, ezt a borászat neve is tükrözi. A számunkra fontos értékek – hitelesek legyünk, a letisztultság, természetesség – ugyanúgy jelen van a borainkban, mint a termőhely sajátosságai. Fajták és elképzelések Borászatunkban fehér- és vörösborokat egyaránt készítünk. Modern stílusú Olasz rizlingünk ásványos és harmonikus, míg Rajnai Rizlingünk érett, komplex és elegáns. Bár a kékszőlő nem annyira elterjedt ezen a vidéken, de szerintünk a Cabernet Franc és a Kékfrankos is figyelemreméltó termést hoz itt, amikből az útóbbi gyümölcsbomba, és az előző bársonyos tanninú és jól iható borok készülnek. Magyarországon kevésbé ismertek a vulkanikus vörösborok, viszont izgalmas ezen a talajon kékszőlőt termelni, és a hazánkban megszokottól egy kicsit eltérő karakterű borokat készíteni – Badacsonyra hangolva. Kő – kavics történet, nevek eredete A fantázianeves borokat mindig könnyebben megjegyzik a borfogyasztók, vulkanikus borainkhoz pedig jól illenek a „köves” nevek. Az első évjáratban a francia tölgyfahordóban érlelt Olasz rizling a Holdkő, míg az osztrák tölgyfahordóban készült a Napkő nevet kapta. Az elegáns, emellett ízig-vérig badacsonyi nevekhez az ihletet a présház felújítása során előbukkanó kőházból, és a területen található rengeteg bazaltkőből, homokkőből merítettük.

InformationAddress:8283 Káptalantóti 8FRVVG66+99
InformationAddress:8283 Káptalantóti 8FRVVG66+99
Phone number:+36 30 563 0606E-mail cím:illesbor@illesbor.huLinks:https://wineshop.illesbor.hu/


Spoken languages:Hungarian
Ratings
0
(0 rating(s))
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
You have to log in to submit a rating
Further informationThe GINOP-7.1.9-17 - 2018 - 00012 development project shall be implemented in the Lake Balaton high profile tourism development area. The aim of the project is to extensively implement cycling developments for the entire region, including both shoreline and backcountry settlements in the circulation.
Close