A téli bringás ruházatról mindent Matyival

Ha elmúlik a nyár, bejönnek a hidegebb napok el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen ruházatban tudunk a komfortosabban tekerni. Ne fázzunk, de ne is izzadjunk le, hogy kell ilyenkor öltöznünk bringázáshoz? Bujti ellátogatott Matyihoz a Bringalandba, hogy megismerhessétek a téli bringás öltözködés csínját-bínját.

Öltözzünk rétegesen

Minden azon múlik, hogy a bőrünkről kivezessük az izzadtságot úgy, hogy a bőrünk „száraz” marad. A hidegebb idő beköszöntével fontos, hogy kényelmes, de a testünkhöz illeszkedő rétegeket válasszunk úgy, hogy az egyes rétegek a sportolás közben kiizzadt nedvességet átadják a következő rétegnek, így megteremtve a komfortunk.

Az egyes egyének hőérzete eltérő lehet, ahogy a bringázási szokásaink is. Van, aki lassabb tempónál is magas pulzuson teker, így többet izzad, de van aki nagyobb tempónál is alacsony pulzuson tud maradni, és kevésbé intenzív az izzadása.

A leghidegebb téli időben is fel lehet öltözni 3 réteggel: aláöltöző, középső réteg, felső, vagy héj réteg.

Aláöltözők

A hálós „nyári”-tól a sűrűbb szövésű, akár gyapjú tartalmú aláöltözőket, mint első rétegeket lehet kapni ujjatlan, rövid ujjú és hosszú ujjú változatban is. Az aláöltözők elsődleges feladata, hogy a testünk által termelt izzadtságot a lehető legnagyobb felületen átadják a következő rétegnek. Vannak kimondottan melegebb aláöltözők is, de a mostani teleknél nem feltétlenül szükséges ilyen meleg alsó réteg választása.

Közéső rétegek

A tavaszi-őszi gabba mezek általában bolyhosabb, és elöl már szélálló rövidujjú középrétegek. Ezek kiegészítve egy karmelegítővel nagyon univerzális öltözködést biztosítanak. Reggel 6-7 fokban teljesen jó viselet, de a délutáni 15-16 fokban sem fogunk beleizzadni. A középső rétegnél is létezik hosszujjú változat, amely még nem szélálló, de már bolyhosabb az eleje, ami 12-16 fok környékén aláöltözőre tökéletes. De ha ennél hidegebb van, akkor létezik ebből szélálló változat is. Fontos, hogy ezek alá szükséges az alsó réteg is.

Minél szélálóbb, minél jobb a hőszigetelése főleg vese és derék tájon, annál hidegebb időben lesz kényelmes viselet.

Téli kabátok

Létezik kimondottan vastag hátul is szélálló téli dzsekik is, amikkel akár keményebb mínuszokban is komfortosan tudunk bringázni. Ezek közül a prémium kategóriában van mellénnyel kombinált kabát is, ami a mászásoknál inkább mellény, a nagyobb tempónál pedig inkább kabát funkciót tölt be. A Castellinél ezt már ROS (rain or shine) vonal képviseli, ami akár esőben is jól teljesít. Fontos, hogy a téli kabát is a testre simuljon, hogy az alsóbb rétegek átadhassák a nedvességet.

Matyi azt szokta javasolni, hogy minden gyártó termékkínálatban a hazai időjárási viszonyokat figyelembe véve elegendő a legmelegebbtől egyel visszább lévő terméket választani, mert az is kellő hővédelmet biztosít.

Szélkabátok, szélmellények

A szélálló mellények 22-25 fok alatt egy mellény hatalmasat tud dobni a komfort érzetünkön. Léteznek részin vízálló mellények is, de általában a mellények hátsó része kimondottan jól szellőzik, de a hőérzetünk nagyobb tempónál is a kényelmes tartományban tartja.

A szélkabátok a mellényeknél hidegebb időben hasznos társunk lesz a tekeréseknél. A már vízálló kabátok akár nagy esőben is kellő mértekben biztosítják az izzadtság elpárologtatását, ugyanakkor a legnagyobb esőben is kint tartják a vizet.

Téli nadrágok

A téli rövid bringás nadrágok, a rövid gabbától indul, azaz plussös, de szélálló. Ezek térdmelegítővel 10 fok körül még nagyon komfortos megoldást adnak. Hidegebb időhöz lehet szélálló, vagy kevésbé szélálló háromnegyedes, vagy teljesen hosszú nadrágokat találni. A kantáros nadrágok választása ajánlott. Az 2 fok alatti időben már a vastag, bolyhos szinte minden irányban szélálló nadrágok javasoltak.

Hogyan mossuk a technikai ruházatunk

Fontos, hogy betartsuk a tisztítási utasításokat. Alapszabály, hogy véletlenül se mossuk magas hőmérsékleten, és sose használjunk öblítőszert. A sportmosószerek használatának vannak előnyei, de a vízlepergető anyagok eredeti tulajdonságát általában fel kell frissíteni a mosás után impregnáló szerekkel.

 

Köszönjük a Bringalandnak, hogy létrejöhetett ez a blogbejegyzés!

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár