A biztonság nem fáj! A bukósisakokról mindent, mindenkinek

Napok óta számoljuk, hogy mennyi bringáson van bukósisak a Balaton környéki bringautakon. Lesújtó arányokkal szembesültünk: közel 80%-a a bringásoknak továbbra sem használja a legalapvetőbb biztonsági felszerelést: a bukósisakot. Pedig a bukó életet menthet akkor is, ha csak a strandra ugrunk el bringával!

A bukósisak használata életet menthet

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan kell a megfelelő bukót kiválasztani, és azt hogyan kell helyesen felvenni a legfontosabb, hogy megértsük:

"bármilyen bukósisakot is viselünk bringázás közben, az életet menthet akkor is, ha csak a boltba ugrunk le és 5km/h-val esünk el egy nem várt helyzet miatt!"

 

Sajnos ezt egy az ismeretségi körben bekövetkezett szomorú haláleset kapcsán tanultuk meg: tényleg csak néhány száz méterre ment bringával, hirtelen egy kiscica rohant elé, elesett és olyan szerencsétlenül ütötte be a fejét, hogy már nem lehetett rajta segíteni. Ő aznap nem viselt bukósisakot.

A hétvégén a balatonföldvári BB365 Port-nál egy család érkezett átvenni az online lefoglalt bringákat, és az apukával szóba elegyedtünk. Épp a Kajla miatt jöttek a Balatonhoz bringázni. Egy Kajla pecsételési pontokat érintő túrát terveztünk közösen a balatonbike365.hu útvonaltervezőjével. Az útvonalat meg is osztottunk vele mentett túra és gpx formátumban is, sőt még a BB365 mobil appot is letöltötte, hogy azzal navigáljon a túrán.

Mikor elindultak láttuk, hogy csak a gyerkőcökön van bukósisak, így megkérdeztük az apukát, hogy ugye náluk is van, csak még nem vették fel. Apuka mosolyogva közölte, hogy

"ők nem terveznek gyorsan menni, nem szokott elesni, terepre sem mennek, meg amúgy is se gyűrűt se nyakláncot nem visel, így hát a bukót sem fog..."

 

Nem tolakodóan, de határozottan jeleztem felé, hogy mi mindenképp javasoljuk neki is a bukó használatát. Nem tervez gyorsan menni? Ha Tihanyból legurul a bringaúton az Őrtorony parkolóig, bizony simán túllépheti az 50km/h-s tempót. A váratlan helyzetet nem látja senki előre, és akkor szokott leggyakrabban baleset előfordulni még, a gyakorlott bringásokkal is.

Végül kértek sisakot a BB365 Port munkatársaitól. Nagyon remélem, hogy jól sikerült a közel 60 kilométeres túrájuk!

 

Mit kell tudni a bringás bukósisakokról?

Elmentünk Ferihez a Rudy Project bemutató termébe, aki a következő videónkban elkalauzol minket a kerékpározáshoz tervezett bukósisakok világába. 

 

 

Mire figyeljünk a sisak vásárlásakor, bérlésekor

Felejen meg az előírásoknak, legyen rajta a CE jelzés!

Az európai előírásoknak történő megfelelést a CE jelzés tanúsítja. Olyan bukót ne vásároljunk, vagy béreljünk sosem, amin a CE nem található meg a bukó héjazatának belsejében vagy a címkéjében! A tanúsítványokról bővebben a Rudy Project magyarnyelvű honlapján találhatók hasznos infók.

Mindenképp megfelelő méretet válasszunk!

A legtöbb gyártó több méretben gyárt bukósisakokat. Sem a túl nagy, sem a túl kicsi nem véd megfelelően egy esetleges baleset alkalmával. A gyermekek számára ugyanúgy, mint a felnőtteknél az a megfelelő méret, ami nem szorít, de a beállítási lehetőségeivel tökéletesen illeszkedik a fejünk körméretéhez.

A bringázási szokásunknak megfelelő bukósisakot válasszunk!

A legtöbb gyártó legalább két felhasználáshoz készít bukósisakot: a hegyi bringázáshoz és az országúti, vagy túra bringázáshoz.

Aki jellemzően a hegyi kerékpározást részesíti előnyben és sokat bringázik terepen, vagy downhillezik, számukra érdemes a montis bukót választani.

Aki néha terepre keveredik, de nem az a főcsapás, úgy az országúti bukó a megfelelő választás.

Bármelyiket is viseljük, a bukósisak drasztikusan csökkenti a fejsérülés esélyét egy esés, baleset esetén!

 

Hogyan állítsuk be a bukósisakot?

A bukósisak használatakor fontos, hogy helyesen, a fejünkhöz beállítva viseljük a sisakot, hiszen a legtöbb bukón általában több beállítási lehetőség is van.

Az sem jó, ha a bukósisak a szemöldökünknél van, de az sem, ha a homlokunk kilóg belőle, hiszen ezen esetekben vagy a koponyánk hátulját, vagy a homlokunkat nem védi megfelelően a bukósisak. Amikor felvesszük a megfelelő méretű bukót, a szemöldökünk felett úgy egy ujjnyival kell kezdődnie a bukósisaknak

Amikor ebben a helyzetben van a bukó, a hátul található racsnis állítóval kell a fejünk körméretéhez igazítanunk a sisakot. Nem kell túlságosan meghúznunk, mert az hosszútávon amellett, hogy kellemetlen még fárasztó is lehet. A beállítás akkor jó, ha nem lötyög, de nem is szorít a bukó.

Az állheveder beállítása is fontos. Az sem jó, ha annyira laza, hogy egy esésnél leeshet, de az sem szerencsés, ha lefelé fordítva a fejünk már szorít. Általában az a helyes állheveder beállítás, ha legalább egy, de max két újunk fér be az állunk és a bezárt heveder közé, miközben egyenes tartjuk a fejünk.

 

Meddig használhatjuk a bukósisakunk, van-e lejárata?

A bukósisakok anyagának élettartalma sok környezeti hatás és felhasználási szokás függvénye, így erre nincs egyértelmű válasz. Normál használat esetén a gyártástól számított 3-5 évig biztosak lehetünk abban, hogy a sisakunk a tervezésénél meghatározott védelmet biztosítja számunkra. Fontos, hogy lehetőleg

  • ne tartsuk a sisakunk tűző napfényben, ha épp nem bringázunk, és
  • ne tegyük ki extrém magas hőmérsékletnek (ne tartsuk a műszerfalon nyáron a kocsiban, ne szárítsuk kályhán),

mert ezek "öregítik" a sisakunk anyagát, így idővel csökkentve a bukónk által nyújtott védelmet.

Ha estünk már a bukósisakunkkal, akkor az elvégezte a feladatát, szerezzünk be újat!

Egy esésnél a bukósisak feladata, hogy elnyelje az ütés egy részét, illetve védjen meg a fizikai sérüléstől. Ha bekövetkezik a bukás, mégha nem is látszik szabad szemmel a sisakon, lehetnek rajta olyan repedések, melyek következtében már nem nyújtja azt a biztonságot a bukó, amire tervezték. Ha elestünk, a lehető leggyorsabban szerezzünk be új bukósisakot, és a régit semmiképp se próbáljuk értékesíteni, hiszen mást sem véd már úgy egy esés esetén!

Használj mindig bukósisakot, a biztonság nem fáj!

A Rudy Project a rendelkezésünkre bocsátott egy Venger bukót, hogy Bujtival bemutathassuk mekkora a különbség aközött, hogy viselünk-e vagy sem bukót.

 

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár