A gravelozásról mindent Gangel Marcival

Mi is az a garvel életérzés, kik és miért választják egyre többen a sokszor burkolatlan utakon való bringázást országútinak látszó bringával? Mire kell figyelni a gravel bringák kiválasztásánál? Bujti a füredi BalatonBike365 port udvarán beszélgetett el Gangel Marcival, a KLND alapítójával, a hazai garvel közösség egyik meghatározó szereplőjével.

Mi is az a Gravel

Az országúti és terep kerékpározás közti középutat jelentő bringák világsikere jó 10 éve indult Amerikában. Olyan bringákat neveznek a gravel bringának, amiket a sportos tempós haladásra alkalmas országúti kormányt, a gyors manőverezéshez szükséges geometriát, és a terepezésre alkalmas szélesebb, ballonos gumikat ötvözik. A gravel biciklik így kiválóan működnek aszfalton is, de bármikor élvezetesen lehet terekrni velük a burkolatlan utakon is. Az angol szó jelentése kavics, murva. Bár vannak, akik extrém terepen is használják, inkább murván, és kemény földutakon használhatjuk ki az adottságait a legjobban az aszfalton túl. 

Mi is az a gravel életérzés, hol gravelozhatunk

A gravel bringázás a szabadságról szól. Be tudunk menni járatlan utakra, szinte korlátlanul fedezhetjük fel vele a világot. Sokan - félig jogosan - keverik a bike packing-el. Ennek az oka, hogy a néhány napos kalandoktól akár a világ körüli útra is jellemzően táskákkal felmálházott gravel bringákkal mennek.

Hazánkban nem sok igazán jó minőségű tört kavicsos utunk van, amit lehet használni, de aBalatonBike365 útvonalin szerencsére számos jó minőségű murvás út található, amely ötvözve az országúti szakaszokkal kiváló gravelezésre ad lehetőséget minden évszakban. 

A gravel, mint versenysport

Az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is felvette hivatalos szakágak közé a gravel kerékpározást, sőt világbajnokságot is rendeznek belőle, de a a burkolt és burkolatlan felületen történő kerékpárversenyzés kezdetei sokkal korábbra nyúlnak vissza. Az első Paris-Roubaix 1896-ban került megrendezésre. Persze akkor még jellemzően nem voltak elterjedtek az aszfaltozott utak, így a versenyzés is macskaköves, murvás utakon zajlott, de akár a Strada Bianche is mai szemmel nyugodtan nevezhetők gravel versenyeknek. Valójában ez a legigazabb formája a kerékpárversenyzésnek.Ezen körülmények annyira megnehezítik, kiszámíthatatlanná teszik a versenyeket, hogy az mind a nézők, mind a versenyzők számára nagyon élvezetessé teszik azt.

A gravel bringákról készítettünk egy ingyenes kiadványt Tufival. A Gravel Guide-ban minden olyan kérdéseitekre is választ kaphattok, ami Marcival nem került szóba beszélgetésen.

A BalatonBike365 portokon is nagy gravel bringa választék van, mind gyártó, mind méret szerint, így kiváló lehetőség, hogy kipróbálhassák a bringások a gravel kerékpárokat.

 

 

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár