Az erdő mindenkié – mire figyeljünk, ha az erdőben bringáznuk

Ki ne bringázna szívesen az erdőben, hisz a természet közelsége, a változatos táj magával ragadó. De tudjuk-e, hogy kikkel osztozunk az erdőn, mire kell odafigyelnünk, hogy ebben a csodálatos élményben még nagyon hosszú ideig részünk lehessen? Bujti ellátogatott Gerencsér Zoltánhoz, a Bakonyerdő Zrt. turisztikai főeladójához, hogy első kézből megismerhessétek mire kell figyelnünk az erdei tekeréseink alkalmával.

A Bakonyerdő Zrt, és így Gerencsér Zoltán a balatoni régióban megvalósuló turisztikai célú kerékpáros fejlesztések támogatója. A BalatonBike365 projekt indításakor is már biztosították a Magyar Kerékpáros Szövetséget a támogatásukról, és a Balaton-felvidéki útvonalaink jelentős része is a Bakonyerdő területein vezet, azaz tőle első kézből ismerhetjük meg az erdészeti, vadászati, vadgazdálkodási és turisztikai vetületeit az erdőhasználatnak.

 

 

Vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, turizmus az erdőben

A vadászok és az erdészetek azon fáradoznak, hogy a vadállomány és a természeti környezet egyensúlyát biztosítsák. Az céljuk, hogy az unokáinktól kölcsönkapott erdeink fa és vad vagyonát fenntarthatóan gyarapítsák, hasznosítsák. Ebben a bonyolult gazdasági rendszerben jelenik meg az erdők turisztikai célú hasznosítása is. A turistáknak, így a kerékpáros turistáknak is tiszteletben kell tartaniuk az erdőhasználat szabályait.

 

Hogyan használhatjuk mi bringások az erdőt

Az erdő számára elfogadható módon kell viselkedni, hiszen ekkor az erdőben találkozhatunk elácsorgó szarvas rudlikkal, akár gondolkodó vaddisznókkal. Ha így tesz a bringás, akkor egy izgalmas csodákat rejtő képeskönyv lesz az erdő. Amennyiben az extremitásokat keresi valaki az erdőben, akkor az arra kijelölt területeket kell használni, ahol nem zavarja az erdő más hasznosítási ágait. Amennyiben nem így teszünk mi bringások, akkor felelősségre vonhatóak vagyunk a természetvédelem, nemzeti park részéről.

A keskeny cserkelő ösvények, a vadváltók nem kerékpározásra valók. Ha azon kerékpároznánk előbb-utóbb vadba, vadászati tevékenységbe futhatnánk.

 

Hogyan kerüljük el az erdőgazdálkodás általi balesetveszélyt

Az erdei fagazdálkodás szerves része a fakitermelés. Egy sokszor 40 tonnával megrakott rönkszállító midőn a Bakony szerpentinjein ereszkedik le, nem lenne szerencsés, ha extrém bringásokkal találkozna, ezért a bringásoknak el kell fogadniuk, hogy az adott területen fakidöntés, szállítás zajlik. Az ilyen időszakos tevékenységeket, az ezzel járó korlátozásokat az erdészet táblákkal, figyelmeztető jelzésekkel jelzi a főbb útvonalak mentén a művelési terület felé leágazásoknál.

 

Állandó korlátozások az erdőben

Az erdő és vadgazdálkodásból származó korlátozások időszakos korlátozások. Az állandó, vagy tartós korlátozások természetvédelmi védettségi fokozatból adódhatnak: rezervátum területek, magtermő területek. Ezeket a nemzeti park jelöli, és még az erdőgazdálkodók is csak korlátozásokkal mehetnek be ezekre a területekre.

Amennyiben ezek a korlátozások térben és időben feloldásra kerülnek, az azért képzelhető el, mert akkor az ott élő védett természeti értékeket, élőlényeket nem zavarják a turisták. Ilyen lehet a szaporodás utáni időszak vagy a téli álom időszakok.

 

Vadászati tevékenység az erdőben

A vadászatot két részre kell bontani: egyéni és társas vadászat. A társas vadászat időszakhoz kötött, zömmel terelő nagyvad vadászat. Meghatározott területen, meghatározott számú hajtó és puskás igyekszik az elejtésre szánt vadakből a lehető legtöbbet terítékre hozni. Ez egy veszélyes üzem, amit a vadásztársaság közösségi média felületeken - a Bakonyerdő honlapján is – megjelenít, de az adott területen a belépési pontokon is belépni tilos táblákkal jelöl. A vadászat nem emberéletben kárt nem okoz, de baleset elképzelhető. Az egyéni vadászatok nem látszanak. A vadászok igyekeznek olyan területen vadászni egyénileg, ami turisták által nem látogatott terület.

 

Tolerancia, egymásra figyelés

„Az egymásra figyelés, kölcsönös együttműködés és a fenntartható módon történő használat mindenre megoldás”

 

Legyünk láthatóak

Annak érdekében, hogy a veszélyes üzemben dolgozókra minél kisebb felelősséget hárítsunk, az erdei bringázásaink során törekedjünk arra, hogy könnyen észrevehetőek legyünk távolról is, így csökkentve a baleset kockázatát.

Használjunk láthatósági felszereléseket: lámpákat, rikító színű ruházatot, és erre különösen ügyeljünk a szürkületi, napfelkelte közeli órákban, amikor a vadászati tevékenység jellemzőbb.

Ez nem csak a vadászok miatt fontos, de akár a szarvas rudlinak is van lehetősége megfontolni, hogy átvág-e előttünk.

 

Szemetelés az erdőben

Ha magunkkal tudjuk vinni az élelmet, a vizes palackot, akkor azt haza is tudjuk vinni! Túl a környezetvédelmi és esztétikai kérdéseken ez azért is nagyon fontos, mert komoly járványügyi kockázatot rejthet az eldobott ételmaradék, csomagoló anyag, szemét. Az ember számára nem fertőző baktériummal fertőzött, nem hőkezelt húskészítmények - pl. a kolbász - a vaddisznók számára halálos lehet. Elegendő egy eldobott kolbász darab, és akár a terület teljes vaddisznóállománya elpusztulhat egy héten belül, ahogy ez a közelmúltban sajnos meg is történt az ASP fertőzésnél.

 

Indulás előtt minden esetben tájékozódjunk, hogy az útvonalunkon milyen korlátozásokba ütközhetünk!

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár