Földvár felé a Somogyi-dombságon - országúti kör

Kifejezetten változatos, viszonylag hosszú, közel 90 kilométeres országúti kör a Somogyi-dombság Balatonföldvár alatti tájain, sok szintkülönbséggel (800 m) a több kisebb emelkedő miatt. Különlegessége, hogy dél felé haladva szélesebb közutakon halad, de ennek ellenére túlnyomórészt rendkívül alacsony a forgalom és remek minőségű az aszfalt.

Útadatok, jelmagyarázat
A 87,5 kilométeres kör javarészt a Somogyi-dombság keleti felén halad
Országúti hobbikerékpárosok számára ez közepesen nehéz, vagy nehéz túrát jelent. 

A túra mindkét irányban teljesíthető.

Ajánlott teljesítési útvonal: Szántód-Jakabpuszta-Tab-Andocs-Karád-Visz-Látrány-Balatonlelle-Balatonszemes-Balatonöszöd-Balatonszárszó-Balatonföldvár-Szántód


Tájékozódás: az útvonal a BB365 applikációban javasolt, de az útvonal letölthető gpx formátumban is, illetve érintett kitáblázott BalatonBike365 útvonalak a következők: Szántódtól a „168 piros A” jelzést kell követni Jakabpusztáig, ahonnan a földútra kell jobbra kanyarodni. Látránytól a „154 piros A” visz vissza Balatonlellére, ahonnan a Balatoni Bringakörút/BalatonBike365 jelzéseket kell követni Szántódig.
Az útvonalon élelmiszer vásárlására van lehetőség a településeken
Ajánlott kerékpár: országúti vagy gravel kerékpár

south_szantod_andocs2.jpg

Nehézségi tényezők
A kör lankásabb emelkedővel kezdődik és később sincsenek nagyon meredek mászások. A nehézséget inkább az adja, hogy a túra jelentős részében folyamatosan kisebb-nagyobb dombokra mászunk fel-le. A legfárasztóbb talán a 34-54 közötti 20 kilométer, amikor gyors egymásutánban következik 4 darab kb. 100 méter szintkülönbségű domb. A túra második felében a Balaton felől fújó szél is nehézséget jelenthet évszaktól függően. Az erdei úton Szántódtól a lejtőkön figyelni kell a kavicsfelhordásra és a néha-néha felbukkanó autókra. 2022. nyarán Visznél építik a kereszteződést, itt elképzelhető, hogy átemeléshez le kell szállni a bringáról, illetve 1-200 métert sóderes részen kell áthidalni.

south_szantod_andocs5.jpg

south_szantod_andocs1.jpg


Részletes túraleírás
A több megközelítési lehetőség miatt kiindulópontnak a szántódi kompkikötő parkolóját választottuk, ahonnan bringaúton tekerhetünk ki a 7-es főútig, majd a Tóth Autószerviztől kezdődik az a lankásan emelkedő kis út, amin felmegyünk egészen az autópálya magasságáig. Ez az erdei, árnyékos kis út elég jó minőségű, akár 25-ös gumival is kényelmes, és a legnagyobb kánikulában is hűvös a fák miatt. Pont annyira emelkedik, ami jólesik bemelegítésnek. Miután áthaladunk az autópálya alatt, jön egy kis hullámvasút még mindig erdei úton, egészen Jakabpusztáig ereszkedünk. Itt érdemes kulacsot tölteni, mert Somogy sűrűjében sok faluban elzárják a kék kutakat. Jakabpusztától a főúton haladunk tovább, ami kellően széles ahhoz, hogy a ritkán (de nagyobb sebességgel) elhaladó autókkal ne zavarjuk egymást. Lullától egy meredeken induló dombra kell felkapaszkodni, nagyjából ilyenből kell számítanunk még három-négyre a továbbiakban. 25 kilométer után, Tabra érve jobbra kell fordulni, majd észre kell venni a több helyen kihelyezett kerékpározni tilos táblákat is, melyek a „kerékpárútra” hivatottak terelni... 33 kilométernél, aki úgy érzi, hogy sok lesz a 88 kilométer, jobbra hazafordulhat Kereki felé, így kb. 50 kilométeresre rövidítheti a kört.

south_szantod_andocs4.jpg

Aki az eredeti útvonalat követi, Andocs felé egy újabb dombot teljesíthet, továbbra is szép somogyi díszletek között. Andocsnál a falu közepén jobbkanyar, majd ismét egy mászás, innen már a Balaton felé vesszük újra az irányt. Karádon áthaladva 50 kilométernél küzdjük le az utolsó említésre méltó emelkedőt, utána hamarosan legurulunk a Balaton partjára. Karádtól Viszig a lankás lejtő tüköraszfalton óriási élmény, használjuk ki, mert ez az utolsó ilyen lehetőség a körben. A leírás születésének pillanatában Visznél a Látrány-felé vezető út kereszteződését a 67-es úton éppen építik. Most itt át kell kelni egy 100 méteres szakaszon, ahol nincs még útburkolat, de ez hamarosan változni fog. Látránytól már többször megpillantjuk a tavat, majd Balatonlellénél érjük el a partot, ahonnan bringaúton folytatjuk. Ez a túra levezető szakasza, aki a Wattok bűvöletéből kiszakadva egy sörvirslire is szívesen megáll közben, azt nem fogja zavarni a szezonban igen nagy tumultus.

 

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár