Hogyan öltözz fel egy balatoni kerékpártúrához...

A kerékpáros ruházat kiválasztása nyáron a legegyszerűbb. A Balaton környéke azonban bringázásra csábít már márciustól. Hogyan öltözzünk fel, ha hűvös időre, vagy akár csapadékra is számítanunk kell?

Még mielőtt adott időjáráshoz adott öltözéket javasolnánk, fontos pár szót szentelni a kerékpáros ruházatok terén is érvényes relativitásnak. Különböző embereknek, genetikától, testzsírtól, megszokástól függően teljesen más lehet a hőháztartásuk. Valakinek már 18 fok alatt fázik a keze a bringán, más 8 fokban is kesztyű nélkül közlekedik. Ebből az egyszerű példából is kitűnik, hogy nincs tuti recept, csak alapelvek.

 

Stílusukat tekintve a kerékpáros ruhák már annyira sokfélék, hogy nincs nagyon jellemző kinézet. Mindenki ízlésének, szokásainak megfelelően válogathat. Van viszont rengeteg eladó ruhadarab az aliexpressen, ami „úgy néz ki, mintha” kerékpáros ruha lenne, de ezek nem működnek úgy, mint a technikai sportruházatok. Szögezzük le, hogy a jó bringás cuccok nem olcsók, viszont komfortot garantálnak szélsőséges intenzitású mozgás közben és szélsőséges időjárásban is. Messzebbről ránézve pedig lehet nem sokban különböznek a hétköznapi rövidpóló-rövidnadrág kombótól, csupán azért, mert nem mindenki akar papagájnak öltözni.

 

Kezdjük az aláöltözettel:

A nyári meleget leszámítva (valakinek még akkor is komfortos) a sportruházat az aláöltözettel kezdődik. Leegyszerűsítve ez a ruhadarab olyan szövetből készül, ami minőségtől függően minél jobban kivezeti az izzadás során keletkező nedvességet, vagyis a belső oldal folyamatosan száraz maradhat. Hűvösebb időre olyan aláöltözetet választhatunk, amely emellett hőszigetelő képességgel is rendelkezik. Aláöltözetet többnyire a felsőruházathoz hordunk a bringán, de vannak olyan baggy-short-ok is, melyek betétes testre simuló aláöltöző nadrágrészből és lazább külső héjból állnak. Utóbbiak inkább nyári modellek.

 

Kerékpáros nadrág:

A bringázás talán legfontosabb ruházati kelléke, hiszen a kerékpáros nadrágban található antibakteriális betét jó eséllyel megakadályozza alfelünk kidörzsölését, plusz rezgéscsillapító hatása is van a betét típusától függően. A testre simuló bringás nadrágokba közvetlenül varrják a betétet, a lazább öltözékek kedvelőinek pedig kétrészes szettet gyártanak. Utóbbi betétes aláöltözőből és egy külső, jól strapálható nadrágból áll. A „tapinaciból” férfiaknak érdemes kantárost választani, mert mozgás közben ez a legkényelmesebb viselet, jól tartja az optimális helyzetét. Hölgyeknek a kantár kényelmetlen lehet, de vannak olyan kompozit rövidnadrágok, melyek az anyaghasználat következtében kantár nélkül is jó tartást adnak. A baggy-stílusú lazább, kétrészes bringás nadrágokat általában derékszíjjal rögzítjük. Hűvösebb időben érdemes hosszú vagy háromnegyedes kerékpáros nadrágot választani. Ezek nem véletlenül drágák, hiszen egyetlen szövet vagy kompozit szerkezet garantálja a lélegző, a hőmegtartó, valamint a szélnek vagy akár az esőnek is ellenálló tulajdonságokat. Nagyon fontos kiemelni a kerékpáros nadrággal kapcsolatban, hogy a betét alá nem veszünk fel alsónadrágot/bugyit!

 

Felsőruházat:

Mint már említettük, nyáron egyszerű dolgunk van. Válasszunk egy jó izzadtságelvezető tulajdonságokkal rendelkező technikai felsőt/kerékpáros mezt és indulhat a móka. Hölgyek vigyázzanak az ujjatlan felsőkkel, mert bringán durván le tud égni a váll pár óra alatt. A kerékpáros mez hátsó zsebei nagyon jó szolgálatot tehetnek. Ha nem viszünk sok cuccot magunkkal, elférhetünk ezekben is, s megspórolhatjuk a hátizsákot. Tavaszi időben érdemes hosszúujjú felsőt választani, zordabb időjáráshoz pedig kapható thermo-felső, kabát is. Utóbbiak már a szélnek és az esőnek is ellenállnak. Praktikus kiegészítő a kicsire összehajtogatható kerékpáros mellény, ami a mellünket védi a menetszéltől hűvösebb időben. Egyszerűbb mezzel, vagy akár thermo-fölsővel is kombinálható. Szintén fontos ruhadarab a kerékpáros esőkabát, amely abban különbözik egy normál esőkabáttól, hogy valamennyire lélegző szövetből készül, amely ennek ellenére nem engedi át kívülről a nedvességet. Ezek a széllel szemben is védenek, tavasszal-ősszel mindig érdemes becsomagolni. Különböző időjárási körülmények között az igazi csízió a fenti ruhadarabok variálása és helyes kiválasztása. Alapelv, hogy inkább készüljünk arra, hogy fázni fogunk. Jobban járunk, ha le kell vennünk és el kell csomagolnunk egy réteget, mintha nem öltözünk fel elég melegen és megfázunk.

 

Kiegészítők:

A kerékpáros cipő és patentpedál használata alapjaiban változtatja meg a tekerés hatékonyságát, akinek számít a teljesítmény, ne habozzon kipróbálni. Egyébként viszonylag kemény talpú sportcipőt válasszunk. A fejvédő fontossága mellett sem szabad elmenni, 10-20 000 forintos árszinttől már könnyű, kényelmes és biztonságos modelleket vásárolhatunk. A bringázáshoz egy jó bringás szemüveg is dukál, aminek biztonságosnak is kell lenni az útról esetlegesen felverődő kövek miatt. Hűvösebb időben a sapka, zokni és kesztyű helyes megválasztása kulcsfontosságú. Minél hűvösebb van, hatványozottan jobban fagyasztja kezünket, lábunkat, homlokunkat a menetszél. Bár nem kapcsolódik közvetlenül a ruházathoz, de a hátizsákot is körültekintően kell kiválasztani, hogy kényelmes legyen, ne izzadjunk nagyon alá és praktikusan tudjuk megpakolni.

 

Plusz egy jótanács:

A technikai öltözetek drágák és érzékeny anyagokból készülnek. Különösen érzékenyek a szemcsés mosóporra és a magas hőmérsékletre. Olvassuk tehát el a mosásra vonatkozó ajánlást, használjunk folyékony mosószert és az állagukat megóvó szereket. Így jóval tovább megőrizheti a minőségét egy több tízezer forintos ruhadarab.

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár