Női kerékpár és felszerelések túrázóknak

Amikor túrázás, sportolás szintjén női kerékpárról beszélünk, nem feltétlenül a női vázformára gondolunk. És a hölgyek bringás ruhatárában se a szoknyát keressük elsősorban...

A „női váz”

Női vázról elsőre mindenkinek a klasszikus, alacsony átlépési magasságú trapéz forma jut eszébe. Igen, ez szoknya mellé, vagy a kerékpárt bizonytalanabbul kezelő hölgyeknek szükséges lehet. Példa: ha életszerű, hogy valaki terepen, lejtmenetben megijed valamitől, hirtelen fékez és gyorsan le kell raknia a lábát, akkor jól jöhet az alacsony átlépési magasság szoknyától függetlenül is. A rutinosabb nők azonban nyugodtan választhatnak hasonló vázformát, mint a férfiak. Egy bizonyos szint fölött nincs is más opció, hiszen a sportosabb modelleknek már nem létezik női vázas változata.

noicuccok2.jpg

Országúti vagy gravel kerékpároknál - de hegyikerékpárok esetében is – a „női váz” már csak apróságokban tér el a férfi modellektől. Például a vázgeometria adott magassághoz minimálisan rövidebb, mint egy férfi bringánál. Ez azért van, mert általában a nőknek hosszabb a lábuk, de rövidebb a felsőtestük. Más a méretskála is, a női modellek között van igazán kis méret is, akár 150 cm alatti testmagassághoz. Nem biztos, hogy a női M ugyanazt a méretet jelöli, mint a férfi M. Ezek tudatában érdemes bringát választani, online vásárlásnál például nagyon figyeljünk oda ezekre. Mountain bike-oknál (túra és sport verziókat is beleértve) a kerékméret is különbözhet, kis méretekhez 29” helyett 27,5”-es kereket rendelnek, ami 165 cm magasság alatt jobb választás is lehet.

Tipp: ha például 150 cm környéki magassághoz nem találunk egy adott márkából megfelelő méretet, nézzük meg a 26”-os kerékméretű junior kerékpár kínálatot is, lehet azok között akad majd megfelelő.

Alapvetően a női bringák színvilága is különbözik a férfi modellektől, és szerencsére túl vagyunk a „sötét”, jobban mondva világos korszakon, amikor a gyártók testületileg úgy gondolták, hogy a hölgyeknek csak a lila, rózsaszín és türkíz színek kombinációi tetszenek fehér alapon...

noicuccok4.jpg

Speciális alkatrészek női modelleken: Nem csak a vázak, a kiegészítők között is fedezhetünk fel fontos különbségeket női és férfi kerékpárokon. A klasszikus női vázas bringák tulajdonosainak lehet a kormány elé szerelhető kosárka, vagy a virágos/baglyos csengő ugrik be elsőre, mint a leghasznosabb kiegészítő, és tegyük hozzá, a kosárka valóban praktikus a méretesebb női táskák elhelyezésére. A széles komfort nyereg említésével viszont olyan ponthoz érkeztünk, ami a sportos női kerékpárokon is különbözik a férfi/unisex modellekhez képest (még ha jóval keskenyebb is az előbb említett „tepsiknél”).

A nők medencéje minimálisan szélesebb a férfiakénál, így az ülőgumók helyzete is nagyobb távolságra van. A kerékpárnyergeknél ezt a távolságot szokták megadni méretként, lehet például 135-, vagy 145 mm és így tovább. Adott magassághoz egy nőnek akár 1-2 centivel szélesebb nyereg lehet ideális.  De nem többel, szóval ne essünk túlzásokba! A „tepsi” nyergeket hagyjuk meg a strandolni, fagyizni igyekvőknek, túrázáshoz kényelmetlenek hosszú távon a túl széles ülések. A speciális női nyergeknek a formájuk is más kicsit, figyelembe véve a nemi jellegeket, hiszen anatómiailag itt különbözik leginkább a testünk. Megállapíthatjuk tehát, hogy a dedikáltan női túra/sport kerékpárok esetében a nyereg az egyik legfontosabb különbség.

A gyártók odafigyelnek a kormány szélességére is. Pár centivel keskenyebbet szerelnek például egy női mountain bike-ra, követve a testalkati különbségeket a váll szélessége tekintetében. A fékkarokat is úgy érdemes választani (illetve beállítani a kormánytól való távolságot), hogy könnyen el lehessen érni a kormányról kisebb kézzel is. Elmondható még, hogy az alkatrészek színharmóniája is próbálja tükrözni a hölgyek ízlését egy női bringán.

Ruházat 

A sportos bringás ruhák tekintetében napjainkra teljesen elkülönültek a női és férfi fazonok, a közlekedésben pedig eddig is megtalálták a módját a hölgyek, hogy kifejezzék magukat két keréken is. Funkcióját tekintve talán a kerékpáros nadrág a legfontosabb ruhadarab, amiben a betét formája és elhelyezése is más a női modelleknél. Kényes „alkatrész” a nadrágon a kantár, ami sok hölgyet zavar. Mivel ezek a nadrágok már különböző rugalmassági tulajdonságú panelekből épülnek fel, kantár nélküli modellekből is lehet kapni olyat, ami teljes értékű sportolást tesz lehetővé, nem fog a nadrág lecsúszni, tökéletes tartás mellett. A design szempontjából pedig határtalan a tervezők fantáziája, olyan kerékpáros nadrágot is lehet kapni, ami első ránézésre szoknya... Persze jobban szemügyre véve kiderül, hogy van betétes nadrág része. A betéttel kapcsolatosan fontos még említeni, hogy eretnekség felvenni hozzá alsóruházatot. Fehérneművel hordva garantált a kidörzsölés, és a kényelmetlen, sírásközeli bringázás.

noicuccok3.jpg

A női kerékpáros felső fazonja is különbözik a férfitól, és a hagyományos mezeken túl a hölgyek szeretik az ujjatlan topokat, még akkor is, ha napégés szempontjából ezek kevésbé praktikusak. Itt is igaz, hogy a designerek szabadabb felfogásban dolgoznak, de egyvalamiben nem kötnek kompromisszumot a nevesebb márkáknál: a női kerékpáros felsőnek komfortosnak kell lenni, ezért kiváló minőségű technikai anyagokból készülnek, melyek elvezetik a fokozottan termelődő izzadtságot. Ugyanilyen okokból a  megfelelő melltartó kiválasztása is fontos, Ha kantáros nadrágot hordunk, érdemes felpróbálni ezzel együtt, mert kritikus pontokon dörzsölhet.

Nélkülözhetetlen felszerelés a sisak, mely esetében alapvetően a színkombinációkban fedezhetők vel különbségek. Érdemes ellenőrizni/kipróbálni a sisak rögzítő rendszerét. Ha ugyanis valaki copfban hordja sportoláshoz a haját, a copfnak el kell férnie kényelmesen a tarkótámasz alatt/fölött, nem mindegy tehát, hol van a rögzítő rendszer tekerője.

Zárszóként pedig tulajdonképpen nyitva hagyhatjuk a cikket hiszen bármilyen stílusú bringázáshoz óriási a választék női kiegészítőkből. A fő ruhadarabokon kívül cipőket, kesztyűket, szemüvegeket, egyebeket találunk női változatban ezerféle designnal...

 

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár