Előzetes bejelentkezés.
ILLÉS BORÁSZAT Történet, kezdetek, jelen és jövő Butikborászatunk első, 2020-as évjárata egy váratlan eseménynek köszönhető: amikor a szüret előtt 3 nappal visszalépett az azévi termésünk vásárlója. Mi az első pánik után a probléma helyett a lehetőségre koncentráltunk, és elkezdtük a borászkodást. Évegig csak tervezgettünk, álmodoztunk, majd az adott helyzet rávezett minket, hogy elkészítsük az első évjáratú borainkat. Lassan öt év telt el, mi pedig a tapasztalatokon a hibákból tanulva készítjük el a tiszta, őszinte borokat, amikkel azóta is tudunk azonosulni. A tradícókat figyelembevéve, de modern szemlélettel készülő vulkanikus boraink a termőhely elegáns üzenetét közvetítik. Borászat filozófiája, szőlőművelés, borkészítés Elsőgenerációs borászat vagyunk, ahol nincsenek kőbe vésett folyamatok, így a hagyományokat szem előtt tartva, de a mai kor igényeinek megfelelve készítjük borainkat. Fontos számunkra a fenntarthatóság, az organikus szőlőművelés, és a borok készítésénél is a lehető legkevesebb beavatkozásra törekszünk. Családi borászatként több munkafolyamatot ketten végzünk, ezt a borászat neve is tükrözi. A számunkra fontos értékek – hitelesek legyünk, a letisztultság, természetesség – ugyanúgy jelen van a borainkban, mint a termőhely sajátosságai. Fajták és elképzelések Borászatunkban fehér- és vörösborokat egyaránt készítünk. Modern stílusú Olasz rizlingünk ásványos és harmonikus, míg Rajnai Rizlingünk érett, komplex és elegáns. Bár a kékszőlő nem annyira elterjedt ezen a vidéken, de szerintünk a Cabernet Franc és a Kékfrankos is figyelemreméltó termést hoz itt, amikből az útóbbi gyümölcsbomba, és az előző bársonyos tanninú és jól iható borok készülnek. Magyarországon kevésbé ismertek a vulkanikus vörösborok, viszont izgalmas ezen a talajon kékszőlőt termelni, és a hazánkban megszokottól egy kicsit eltérő karakterű borokat készíteni – Badacsonyra hangolva. Kő – kavics történet, nevek eredete A fantázianeves borokat mindig könnyebben megjegyzik a borfogyasztók, vulkanikus borainkhoz pedig jól illenek a „köves” nevek. Az első évjáratban a francia tölgyfahordóban érlelt Olasz rizling a Holdkő, míg az osztrák tölgyfahordóban készült a Napkő nevet kapta. Az elegáns, emellett ízig-vérig badacsonyi nevekhez az ihletet a présház felújítása során előbukkanó kőházból, és a területen található rengeteg bazaltkőből, homokkőből merítettük.