Teljes úthálózat
west_keszthely_sumeg1 crop1.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

A Keszthelyi-hegységtől a Sümegi-várig országúton

0
(0 értékelés)
4ó 0pMenetidő
70.3 kmHossz
795 m
795 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
Útadatok, jelmagyarázat
A 70 kilométeres kör áthalad a Keszthelyi-hegységen majd Sümeg és Tapolca érintésével tér vissza újra a dombok közé, 700 méter szintemelkedést abszolválva.
Az útvonal közepesen nehéz, akár a távot, akár az emelkedők meredekségét illetően. Főleg alacsonyabb forgalmú közutakon haladunk, kerékpárútra csupán Tapolcán és Keszthelyen néhány száz méteren kell felmenni, ahol a kijelölt kerékpárút párhuzamosan halad a közúttal.

A túra mindkét irányban teljesíthető.

Ajánlott teljesítési útvonal: Keszthely-Cserszegtomaj-Rezi-Zalaszántó-Bazsi-Sümeg-Tapolca-Lesencetomaj-Várvölgy-Keszthely

Tájékozódás a letölthető gpx, vagy a BB365 app alapján, illetve érintett kitáblázott BalatonBike365 útvonalak a következők: Keztshelytől Reziig nincs táblázás, de Rezitől Sümegi a 135-ös táblákat kell követni. Sümeg és Tapolca közt sem tudunk a táblák alapján menni, de Tapolcától a 23-as jelzés visz Lesenceistvándon át Várvölgyig.

Az útvonalon élelmiszer vásárlására van lehetőség a településeken
Ajánlott kerékpár: országúti vagy gravel kerékpár, de trekking bringával is útra indulhatunk

Nehézségi tényezők
Indulás után egy-két kilométerrel már rögtön emelkedik az út, ami hideg izmokkal megterhelő lehet. Rezi után van egy gyors lejtmenet, ahol a szembeforgalomra figyeljünk a kanyarokban. Sümeg várának aljában dönthetünk úgy, hogy kipróbáljuk, fel tudunk-e biciklizni a várba - na ez valódi nehézségi tényező! A Sümeg-Tapolca közötti úton kiváló minőségű az aszfalt, ezért az autók elég gyorsan közlekednek, erre ügyeljünk mindenképpen. Tapolca – Lesence között nagyon erős forgalomra is számíthatunk, veszélyes szakasz!!Lesencetomajnál van egy elég meredek része az emelkedőnek.

Hangulati leírás
A többféle programlehetőséget kínáló Keszthelyről indulva nyugodt, dombos vidéken vezet a 70 kilométeres túra, sok árnyas útszakasszal, ami nyáron is kellemes. Sümegtől Tapolcáig a lendületes haladás az élmény, Tapolcától pedig szép környezetben tekerünk vissza, Lesence környékén a Balatont is megpillantva. Opcionálisan megnézhetjük a Sümegi várat is, Pazar panorámával.

Részletes túraleírás
Keszthelyről az Aldi-parkolóból indulunk ami nem csak a parkolás miatt lehet jó kiindulópont, hanem a városban sem kell sokat kavarogni. Rögtön ráfordulunk a Rezi útra és a 71-est keresztezve, elhagyva Keszthelyt csendben, „sunyin” elkezd emelkedni az út. Cserszegtomaj elején van egy Y-elágazás, ahol balra a főutat kell követni, ezen kívül nem nagyon lehet hibázni. A hosszú lankás emelkedő után Rezi közepére érve balra, jobbra, majd ismét balra kell tartanunk és egy keskeny aszfaltúton legurulunk a főútig, ahol jobbra fordulunk Zalaszántó felé. A falu előtt egy kisebb emelkedő vár ránk, pont akkora, amit „megtámadhatunk” akár lendületből is. Zalaszántótól Sümegig igen kiváló minőségű aszfalton élvezhetjük a bringázást, két kisebb emelkedővel, illetve lejtővel fűszerezve. Sümegen belül kövessük a BB365 appot, vagy a letöltött GPS-t, illetve keressük a Tapolcai utat. Ha kihívást keresünk, a vár oldalából a köves úton megpróbálhatunk feltekerni a várkapuig, nem csak a 20%-os meredekség, hanem a köves talaj is nehezíteni fogja a dolgunk. (Hétvégén, szezon közepén a turistaforgalom miatt azért nem feltétlenül érdemes ezzel próbálkozni.) Sümegtől Tapolcáig szintén remek aszfalton haladhatunk, ami nagyrészt alig észrevehetően lejt, tehát jól megtekerve a keményebb áttételeket erősnek érezhetjük magunkat. A jó minőségű aszfaltot a gépjárművezetők is értékelik, ezért legyünk óvatosak a gyorsan előző autókkal (a forgalom egyébként nem vészes). Tapolca központjába az itiner szerint nem megyünk be, de ha szeretnénk frissíteni, a Malom-tónál szép környezetben fagyizhatunk, vagy ehetünk-ihatunk bármit. Tapolcát a 77-esen elhagyva az első elágazásnál jobbra kanyarodunk Váralja felé, eddig tart a veszélyesebb szakasz, majd a 84-est keresztezve Lesencetomajnál nem csak a túránk talán legnehezebb emelkedője következik, hanem az egyik legszebb rész is. A falu végén balra hátranézve a Balatont is meglátjuk, majd változatos, szép tájon haladunk tovább. Várvölgy közepén az étteremnél élesen balra fordulunk és lassan Keszthely felé vesszük az irányt. A falut elhagyva már a főútvonalon Keszthely felé tartunk, bizonyos napszakokban erősebb forgalomra számíthatunk. Az út első harmada mérsékelten emelkedik, az út utolsó 3-4 kilométere könnyed levezetés, enyhén lejtő úton a városba begurulva.
Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Amatőr sportoló
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Rejtett kincsek
Népszerű attrakciók
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Országúti kerékpár
Túrakerékpár (trekking)
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út70.3 km
 • Kerékpárút2.0 km (2.9%)
 • Közút64.9 km (92.3%)
 • Kisforgalmú közút3.3 km (4.7%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.1 km (0.2%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út70.3 km
 • Aszfalt70.3 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:795 m
Maximális emelkedés:10-15%
Értékelések
0
(0 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár