Teljes úthálózat
north_tanuhegyek4_crop1.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

A Tanúhegyek és a Káli-medence aszfaltcsíkra fűzve

0
(0 értékelés)
3ó 5pMenetidő
73.1 kmHossz
840 m
840 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
Útadatok, jelmagyarázat
A 73 kilométeres országúti útvonal a Tanúhegyek között és a Káli-medencében kanyarog, A 800 méternél több szintemelkedés ellenére a túra inkább csak rövid, könnyű emelkedőket tartalmaz, kivéve a Hegyestűt. Mindkét irányból teljesíthető, sőt, könnyedén rövidíthető a három hurok variálásával.
Az útvonal főleg közúton vezet, de rövidebb szakaszokon a kerékpárutat is használni kell.

Ajánlott teljesítési útvonal: Köveskál-Kővágóörs-Kékkút-Káptalantóti-Badacsonytomaj-Badacsonytördemic-Szigliget-Kisapáti-Nemesgulács-Káptalantóti-Köveskál-Zánka-Tagyon-Szentantalfa-Balatoncsicsó-Monoszló-Hegyestű-Köveskál.

Tájékozódás a letölthető gpx, vagy a BB365 app alapján, illetve érintett kitáblázott BalatonBike365 útvonalak a következők: „232 szürke B” Köveskál-Kővágóörs-Kékkút, „238 szürke A” Káptalantóti-Badacsonytomaj, „234 zöld C” Balatoncsicsó-Monoszló

Az útvonalon élelmiszer vásárlására van lehetőség a településeken, illetve kiváló fagyizókat, éttermeket is érintünk.

Ajánlott kerékpár: országúti vagy gravel kerékpár.

Nehézségi tényezők
Csúcsszezonban az autóforgalomra helyenként – például a Káptalantóti-Zánka, a Nemesgulács-Káptalantóti közötti útszakaszon – mindenképpen oda kell figyelni és be kell tartani az út szélén haladás szabályát. Badacsonynál a római úton is fokozottan figyelni kell a forgalomra, a kapatos gyalogosokra is. A Hegyestűre vezető bő 1 kilométeres emelkedő meredek.

Hangulati leírás
Világviszonylatban is csodaszép, változatos kör a Káli-medence egyedülálló hangulatával, a Tanúhegyek és bazaltorgonák között kanyarogva, ki-kitekintgetve a Balaton ezerféle színben pompázó víztükrére. Ha csak egy országúti útvonalat szeretne választani valaki a Balaton-felvidéken, akkor ez legyen az. A 73 kilométeres táv valakinek sok, valakinek kevés, de az biztos, hogy a kizárólag sportolni vágyók is lelassítanak majd időnként gyönyörködni a tájban, akiknek pedig kihívás ez a kör, azok boldogan fogják teljesíteni, már csak a látvány kedvéért.

Részletes túraleírás
A túra Köveskálról indul, a táv kétharmadánál áthalad, majd ugyanide érkezik vissza. Tulajdonképpen két kisebb és egy nagyobb körből áll, közepén a káli falvakkal, nyugaton a Badacsony-Szigliget-Hegymagas-Gulács hegycsoporttal, keleten pedig a Hegyestű környéki falvakkal. A bringázás kellemes bemelegítéssel kezdődik, A táv első harmadában inkább szintet veszítünk, mint mászunk. Alapvetően azonban hullámos a terep, minimálisan mindig kicsit emelkedik, vagy lejt az út. A szintrajz emiatt a krokodil alsó álkapcsára hasonlít, de nem kell megijedni, a valóságban ez csak könnyen abszolválható, rövid lankákat jelent a legtöbb esetben. Köveskál után Kővágóörs következik, itt arra kell figyelni, nehogy balra forduljunk. A következő falu Kékkút, ahol az ásványvíz-forrásból kulacsot is tölthetünk. Kékkút után egy kilométerrel becsatlakozunk a főútba, majd hamarosan lehajtunk balra Káptalantótiba. A falu közepén újra balra fordulunk a Badacsony felé. 16 kilométer megtétele és a körforgalom után Badacsonytördemicre érkezünk, ahonnan sréhen jobbra a római úton folytatjuk, itt vigyázzunk a forgalom miatt. A Badacsony körül több jó pince és éttermek várnak, ha megállnánk fogyasztani. Tördemicnél balra fordulunk, majd száz méter kockakő után a 71-es utat keresztezve megkerüljük Szigligetet. A Vár Kávézóban még a sportolóknak is érdemes enni egy fagyit, a túrázók pedig az új streetfood-központot célozhatják meg az ebéd helyszíneként. Szigliget után a bringaúton vagyunk kénytelenek haladni egy kilométert, itt szezonban vigyázni kell a nagy forgalommal, de hamarosan felkanyarodunk balra Hegymagas felé. Bár egy ebéd a Szászi-birtokon csalogató, de az itiner szerint előbb elkanyarodunk jobbra és egy autók által ritkán használt aszfaltcsíkon érjük el Kisapátit. Kisapátiból jobbra fordulunk Nemesgulács felé, ahol balra megyünk tovább, túl a fél távon. Nemesgulács után figyelni kell, mert a főútról le kell kanyarodni jobbra Káptalantóti irányába. Káptalantótiból a Főúton egészen Zánkáig tekerünk, áthaladva közben Köveskálon. Zánkáról balra megyünk Tagyon felé és Balatoncsicsónál fordulunk be újra alacsony forgalmú aszfaltcsíkra. Ezt a kis utat Monoszlóig nemrég felújították, nagy élmény itt tekerni. Monoszló után balra következik Hegyestű, ami fizikailag a legnagyobb kihívás az egész túrán. Itt érdemes még a geológiai bemutatóhely előtt kikanyarodni balra egy kis földútra, hiszen gyakorlatilag ugyanazt a balatoni panorámát kapjuk, mint a tetőről, csak nem olyan macerás a feljutás (pláne országútival). Hegyestűről már csak begurulunk Köveskálra, ahol válogathatunk a jobbnál jobb helyszínek között, ami az ebédet illeti.
Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Amatőr sportoló
Rendszeresen kerékpározó
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Rejtett kincsek
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Országúti kerékpár
Túrakerékpár (trekking)
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út73.1 km
 • Kerékpárút8.0 km (10.9%)
 • Közút23.2 km (31.7%)
 • Kisforgalmú közút36.4 km (49.8%)
 • Erdészeti út2.5 km (3.4%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út3.0 km (4.2%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út73.1 km
 • Aszfalt72.4 km (99.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.7 km (1.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:841 m
Maximális emelkedés:16%+
Értékelések
0
(0 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár