Teljes úthálózat
2020-06-bb365-eszak_214.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Badacsonyi országúti bringakör varázslatos környéken, Szürke A

4
(1 értékelés)
1ó 52pMenetidő
18.8 kmHossz
193 m
195 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők
3. Hangulati leírás
4. Részletes túraleírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
A túra útvonalszámai: 232, 231, 230, a túrakör jele: szürke A. Közút 1,7 km, kis forgalmú közút 13,7 km, kerékpárút 3,4 km.

2. Nehézségi tényezők
Nincsenek nehézségi tényezők.

3. Hangulati leírás
A festői szépségű falvak között tekerve rengeteg szép kilátóponton keresztül haladunk – hol a Balatonra, hol egy völgyre pillanthatunk le. De sok helyen esik egybe a pihenés kulturális örökség helyszínével, hiszen ezen a túrán – egészen sajátos módon – több eldugott középkori templomromnál állhatunk meg néhány percre. Az étel-ital beszerzése sem jelenthet problémát a kör során, a Balaton-felvidéken már régóta lehet jókat enni, és finom borokat vagy frissítőket inni, ráadásul utóbbi évek gasztroforradalma is tetten érhető: kézműves pékség, modern borászat is szegélyezi az utat. Mire véget ér a több mint tíz települést érintő, hegyeket és völgyeket bejáró, változatos terepen futó útvonal, az élménymorzsákból összeáll egy teljes egész: a csodálatos Balaton-felvidék.

4. Részletes túraleírás
Túránk kiindulópontja Badacsonytomaj. A történelmi borvidék központjából kis forgalmú közúton indulunk el Káptalantóti felé. Az út Káptalantótiig egészen enyhén emelkedik, könnyen teljesíthető. Csodálatos tájakon, hatalmas szőlőültetvények között járunk a balatoni borvidéken. Elhaladunk az Istvándy Birtok előtt is, ahol megcsodálhatjuk az impozáns szürkemarha-csordát a legelőkön.
Ha szombaton érkezünk Káptalantótiba, belecsöppenünk az egész évben nagy népszerűségnek örvendő tóti piacba. Érdemes hátizsákot vinni a túrára, mert a piacon a Balaton-felvidék kézműves termékeinek széles választékából (sajtok, lekvárok, egyedi ajándéktárgyak, stb.) válogathatunk.
Tovább folytatva utunkat következő állomásunk a híres forrásáról ismert Kékkút. Itt palackozzák a kút vizéből a népszerű kékkúti ásványvizet. Természetesen mi is megtölthetjük kulacsunkat a kútból.
Kékkúttól már csak 3 kilométer Salföld, ahol a Balaton-felvidék legnagyobb majorja található. A major magyar háziállatfajták bemutatójával, állatsimogatóval, fotókiállítással, fűszer- és gyógynövénykerttel várja látogatóit, de lovaglásra és lovaskocsikázásra is van lehetőség. Érdemes a túrát úgy szervezni, hogy Salföld csodáira is szánjunk legalább másfél órát. A salföldi programok után egy 4 kilométeres gurulás következik Ábrahámhegyig. Ha a nyári szezonban teljesítjük a kört, túránkat megkoronázhatjuk egy kellemes balatoni csobbanással az ábrahámhegyi strandon. Hazafelé a Bringakörön tekerünk vissza Badacsonyba, ahol megérkezésünk után feltétlenül kóstoljuk meg a méltán híres badacsonyi borokat.

Ez a könnyed, különleges élményeket és változatos programokat kínáló túra minden bringatípussal teljesíthető.

Érintett települések: Badacsonyörs, Badacsonytomaj, Káptalantóti, Kékkút, Salföld, Ábrahámhegy.

Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Amatőr sportoló
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út18.8 km
 • Kerékpárút3.4 km (17.9%)
 • Közút1.7 km (9.1%)
 • Kisforgalmú közút13.7 km (73.0%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út18.8 km
 • Aszfalt18.8 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:194 m
Maximális emelkedés:10-15%
Értékelések
4/5
4
(1 értékelés)
5
(0)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
Jac2022. 08. 16. 13:14:00
4
(4)
Szöveges értékelés

Wycieczka przyjemna, chociaż odejmuję gwiazdkę za fakt że w większości poprowadzona drogami z ruchem samochodowym, który nie bardzo pasuje do opisu low traffic. Ruch tam zdecydowanie jest, może nie jakoś bardzo uciążliwy ale jest. Trasa mało wymagająca, podjazdy to raczej lekkie fale a nie górki. Dla poprawy atrakcyjności polecam w połowie trasy zjechać na trasę oznaczona Szarym B (oba szlaki się łączą) i po objechaniu tamtej znacznie ciekawszej pętli wrócić na szlak pierwotny.

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár