Teljes úthálózat
2020-06-bb365-eszak_260.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Barangolás mesebeli falvak között, Olíva G

0
(0 értékelés)
1ó 33pMenetidő
15.5 kmHossz
264 m
264 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők
3. Hangulati leírás
4. Részletes túraleírás


1. Útadatok, jelmagyarázat
A túra útvonalszámai: 239, 237, 230, 233, a túrakör jele: olíva G. Kis forgalmú közút 1,4 km, erdészeti út 5,1 km, mezőgazdasági út 4,6 km, közút 4,4 km.

2. Nehézségi tényezők
A túra közepes nehézségű. Vászoly és Mencshely között főként terepen haladunk; kezdetben egy régi, köves, zötyögős úton, később pedig mezőgazdasági földúton. Mencshelytől azonban lefelé gurulunk, ezért itt különösen figyelni kell a megfelelő sebességválasztásra. Felsődörgicsétől egy kiváló minőségű, végig enyhén emelkedő, kisforgalmú közúton jutunk vissza a kiindulópontra, így nyomni kell rendesen a pedált. A Vászolyba vezető utolsó kilométer lejtős szakasz, itt figyeljünk arra, hogy ne gyorsuljunk fel túlságosan, és biztonságosan érkezzünk be a településre.

3. Hangulati leírás
A körtúra gyönyörű tájakon vezet keresztül, utunk során Balatonra nyíló panorámapontoknál és középkori vár- valamint templomromoknál, erdei kilátónál is megpihenhetünk. Az útvonal szívében pedig kinyílik egy mesevilág. Vászoly önmagában hosszabb időzésre csábít, betérhetünk a borokat, sajtokat vagy natúrkozmetikumokat kínáló manufaktúrákba. Ha kerékpározás közben megpihennénk, a Szent Jakab forrás által táplált tavacska apró víziszínpadával és a tóparti házias vendéglátók ínyenc fogásaival egészen biztosan feltölt. Az útvonalat letekerhetjük egy nap alatt is, és élvezhetjük a mozgást, a tájat, sőt, még egy kis bort is, de akár több napot is rászánhatunk és megszállhatunk valamelyik faluban. Érdemes már most ötleteket gyűjteni a következő látogatásra, mert Vászoly, Mencshely és Kisdörgicse visszavár - akár családdal, akár barátokkal, akár kollégákkal: biztosan két keréken!

4. Részletes túraleírás
A Balaton-felvidék egyik legszebb települése Vászoly, ahonnan a túra indul. A településen több hangulatos magánszállás, vendégház várja a bringásokat. A Kuti-Kerti Kisvendéglő egész évben nyitva van, de szezonon kívül csak hétvégén. A település másik vendéglője a Zománc Bisztrócska, amely szezonban várja vendégeit. Vászoly központjában az erdő közepén egy csodás kis tó található, amelyet a Szent Jakab-forrás táplál. Innen indulunk el felfelé a 239-es úton, elhaladva a Vászolyi Sajtmanufaktúra és a PortusHome mellett. A PortusHome egy különleges és egyedülálló szolgáltató pont, amely magas színvonalú irodák biztosításával lehetőséget ad a munkára, ugyanakkor kiváló helyszín a kikapcsolódáshoz is. A szolgáltató ponton tudunk e-bike-ot bérelni, sőt vezetett mountain bike túrákra is jelentkezhetünk. A falut elhagyva megcsodálhatjuk a lenyűgöző szürkemarha-csordát, majd egy régi, köves erdei úton haladunk enyhén felfelé. Korábban ez az út kötötte össze Vászolyt Vöröstóval, mára azonban elég rossz minőségűvé vált, de bringázni azért lehet rajta. Két és fél kilométer után az erdei kereszteződésnél forduljunk balra Mencshely irányába az erdészeti földúton. Végig vízszintes terepen haladunk, ám az út néhol kátyús, nyomvályús, ezért - főleg közvetlenül eső után - számítanunk kell sáros szakaszokra is. Mencshely előtt aszfaltos mezőgazdasági útra érünk, innentől pedig már jó minőségű utakon gurulunk tovább. Mencshelyt elhagyva mindenképpen érdemes megállni a Halom-hegyi Kossuth-kilátónál, ahol lenyűgöző körpanoráma tárul elénk. Innen Felsődörgicse felé az út első felében aszfalton, utána pedig mezőgazdasági földúton gurulunk, miközben elénk tárul a csodás Balaton látképe. Kisdörgicsére érkezve ráfordulunk a 233-as jelzésre, és innen már kiváló minőségű aszfaltozott közúton haladunk vissza Vászoly felé. Mielőtt Kisdörgicsét elhagyjuk, érdemes megtekinteni a kisdörgicsei templomromot, valamit a mögötte található Levendáriumot. A Vászolyra visszavezető út végig enyhén emelkedik. Ez a túra legmegerőltetőbb szakasza, amelynek a legvégén azonban könnyedén gurulunk be a faluba.

Érintett települések: Vászoly, Kisdörgicse, Felsődörgicse, Mencshely.
Célcsoport:
Rendszeresen kerékpározó
Térséget ismerő
Bringázz terepen!
Rejtett kincsek
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út15.5 km
 • Kerékpárút0.0 km (0.0%)
 • Közút4.4 km (28.6%)
 • Kisforgalmú közút1.4 km (8.9%)
 • Erdészeti út5.1 km (32.8%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út4.6 km (29.6%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út15.5 km
 • Aszfalt7.0 km (44.8%)
 • Murva2.6 km (16.7%)
 • Föld6.0 km (38.5%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:265 m
Maximális emelkedés:10-15%
Látnivalók
Értékelések
0
(0 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár