Teljes úthálózat
2116 Kányavári-sziget, %22Búbos vöcsök%22 tanösvény (3).png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Csak természetesen! – a Kis-Balaton élővilágát bemutató tekerés

2.5
(2 értékelés)
6ó 32pMenetidő
65.6 kmHossz
390 m
390 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
Ez a 66 km hosszú túra a Kis-Balaton területein halad.
A túra annak hossza, illetve a Szentgyörgyvár és Hévíz közötti szakasz miatt nehéz kategóriájú, teljesítménytúra.
Figyelem! Az útvonal díjköteles szakaszt tartalmaz! A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum területén Kerékpárral áthaladó jegyet kell váltani.
Az útvonal részben lakott területen halad; nagyobb részben aszfaltozott útfelületen vezet (kisforgalmú közúton és kijelölt kerékpárúton) és kb. egyharmad arányban murvás útfelülten (vízügyi töltésen).
A túra útvonala mindkét irányban teljesíthető.
Az útvonal teljesítéséhez a kerékpáros táblák kék A és B jelzéseket kell követni.
Ajánlott teljesítési útvonal: Keszthely, Balatonszentgyörgy, Vörs, Kápolnapuszta, Balatonmagyaród, Hídvégpuszta, Zalavár, Zala-töltés, Szentgyörgyvár, Alsópáhok, Hévíz, Keszthely. A túra kiinduló pontja a keszthelyi Kerékpáros Centrum. A Balatoni Bringakörön a déli part felé indulunk, majd a balatonszentgyörgyi elágazónál kezdődik a kék A jelzés, majd a Zala-töltésnél a kék B jelzés.
A túra által érintett útszámok: 10 (Balatoni Bringakörút), 125 (Balatonszentgyörgy – Bivalyrezervátum), 12 (Balatonmagyaród – Zala-töltés, Sármellék), 123 (Zala-töltés, Sármellék – Alsópáhok, Fő utca), 121 (Alsópáhok, Fő utca – Hévíz, Festetics Fürdőház), 12 (Hévíz, Festetics Fürdőház – Keszthely, nyugati elkerülő).
A túra összességben nem könnyű, melyet a hossza mellett az is indokol, hogy bár a Kis-Balaton vidéke sík, Szentgyörgyvártól a Hévízi-tóig dimbes-dombos, ezért a vége néhány jelentősebb bringás kihívást tartalmaz.
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Nyugati Berek, Vörs, Vörsi piknikező, Sávoly, Sávoly-Égésberek, Bivalyrezervátum, Kányavár, Hídvégpuszta, Kis-Balaton, Zala-berek, Alsópáhok, Kerub Hévíz, Angolnás, Vadaskert, Pipáskert), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (Vörsi piknikező, Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Kányavári-sziget, Madárvárta, Kis-Balaton Ház).
Az útvonal lakott területein étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van, de vízvételi és mosdóhasználati lehetőség a túra során korlátozottabb.
A túra esős időben nem ajánlott, mivel hosszabb szakaszokon vízügyi töltéseken halad (Vörs – Kápolnapuszta közötti töltés, Zala-töltés, Zala-töltésre vezető mezőgazdasági út Szentgyörgyváron).

2. Nehézségi tényezők a túrában
A túra legnagyobb nehézségi tényezője annak hossza.
Az útvonal utolsó (Szentgyörgyvár – Hévíz), szakaszában jelentősebb emelkedők vannak.

3. Hangulati leírás
Manapság a rohanó élet és az épített betondzsungel környezetében egyre inkább fontossá válik visszatérni a természethez. Ezen a kerékpártúrán olyan tájakat és látnivalókat ismerhetünk meg, amelyek izgalmasan mutatják be a minket körülvevő anyatermészetet, és a páratlan élővilággal rendelkező Kis-Balatont. A madárgyűrűzés felejthetetlen élményével induló kirándulás Keszthelytől a Kis-Balaton partjáig bejárja és felkutatja az ott honos növény- és állatvilág jeles képviselőit. Részünk lesz állatsimogatásban, madárlesésben, a magasról elénk táruló Kis-Balaton gyönyörű panorámájban, vagy akár a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum lakóinak megfigyelésében is. Természetesen tekerés közben nem feledkeztünk meg a kiadós étkezésről sem, illetve a jól megérdemelt pihenés ígéretéről, melyhez a család összes tagja számára kínálunk wellness kikapcsolódást.

Érintett települések: Keszthely, Fenékpuszta, Balatonszentgyörgy, Vörs, Balatonmagyaród, Zalavár, Sármellék, Szentgyörgyvár, Alsópáhok, Hévíz.

Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Amatőr sportoló
Rendszeresen kerékpározó
Rejtett kincsek
Népszerű attrakciók
Aszfalt és jó minőségű murva
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út65.6 km
 • Kerékpárút25.8 km (39.3%)
 • Közút6.4 km (9.7%)
 • Kisforgalmú közút6.7 km (10.2%)
 • Erdészeti út11.3 km (17.2%)
 • Járda0.1 km (0.1%)
 • Vízügyi töltés11.2 km (17.1%)
 • Mezőgazdasági út4.2 km (6.4%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út65.6 km
 • Aszfalt43.1 km (65.7%)
 • Murva22.5 km (34.3%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:391 m
Maximális emelkedés:10-15%
Értékelések
2.5/5
2.5
(2 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(1)
2
(1)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
tzolika712024. 01. 21. 12:50:13
2
(2)
Szöveges értékelés

Nem ajánlom senkinek. Miért fizessek olyanért amit nem nezrk meg. Miért fizessek az áthalasért. Vigyék másfelé a túra utvonalat. Aki akar az bemegy aki nem akar nem megy be. Az út többi része rendben van.

czinegel2022. 05. 23. 16:08:54
3
(3)
Szöveges értékelés

Alapvetően rendben van ez az útvonal, de... A 75-ös út ès Szentgyörgyvár között a Zala töltésen vezető út kritikán aluli. A fű, gaz kb derékig ér, szinte járhatatlan. Sürgősen javítani kell!!!!

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár