Teljes úthálózat
2065 Fenyves-allé (1).png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Irány nyugatról dél! – családos felfedezőtúra a Balaton nyugati csücskében

0
(0 értékelés)
3ó 13pMenetidő
32.4 kmHossz
175 m
175 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
Ez a 32 km hosszú túra Keszthely déli részén és a Balaton nyugati csücskének területein halad.
A túrában kimondottan nehéz szakaszok, nehéz emelkedők és lejtők, nincsenek.
A túra útvonala mindkét irányban teljesíthető.
Ajánlott teljesítési útvonal: Keszthely – Balatoni Bringakörút – Balatonberény – Balatonszentgyörgy (Csillagvár utca) – Csillagvár – Battyánpuszta – Balatonszentgyörgyi kerékpárút – Balatoni Bringakörút – Keszthely, Balaton-part, melyhez a kerékpáros táblák kék D és A jelzését kell követni.
A túra kiinduló pontja a keszthelyi Kerékpáros Centrum. Innen a Balatoni Bringakörön a déli part felé indulunk, majd a balatonszentgyörgyi elágazónál balra fordulunk Balatonberény irányába, ahonnan a kék D jelzést követjük Balatonszentgyörgy központjáig. A település területén nincsenek útvonaljelzések, de Csillagvár irányát tábla jelzi. A Szent György templomnál húzódó Csillagvár utcán át a településen kívül, erdős területen (Irtási dűlő) érjük el a Csillagvárat. Visszafelé az Irtási dűlő végén levő körforgalomból egyenesen, Battyánpuszta felé haladunk, melyet elérve jobbra fordulunk (Battyán utca). Az út jobbra ívelő vonalától (vörsi elágazó) már kijelölt kerékpárúton, a kék A jelzést követve érkezünk a Berzsenyi utcára, ahol rögtön balra fordulunk és a kerékpáros felfestést követve érjük el a kijelölt kerékpárútra, mely elvisz minket a túra elején már megismert balatonszentgyörgyi elágazóig. Itt csatlakozunk rá ismét a Balatoni Bringakörútra, melyen keresztül visszaérkezünk Keszthelyre és a túra kiindulási pontjára.
A túra által érintett útszámok: 10 (Balatoni Bringakörút), 125 (Balatonberény - Balatonszentgyörgy).
Az útvonal nagyrészt lakott területen halad; szinte teljes hosszában kijelölt kerékpárúton, túlnyomó részt aszfaltos úton, egy rövid szakaszon murvás és földes útfelületen.
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Helikon strand, Nyugati Berek, Berény (tervezett)), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (Csillagvár, Fenékpusztai római kori romok, Erzsébet-liget).
Mivel az útvonal túlnyomó részt lakott területen halad, étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A túrában kimondottan nehéz szakaszok nincsenek.

3. Hangulati leírás
A Balaton nyugati csücskénél egy darabon a főút eltávolodik a part vonalától. Ez az oka annak, hogy Balatonberény szinte észrevétlenül húzódik meg Keszthely és Balatonmáriafürdő között. Erre a kedves és csendes vidékre kalauzolja el a családokat ez a körtúra, mely Keszthely felfedezésével párosul, de mégis leginkább a természetről szól. Madártani állomáson, a Zala-folyó felett átívelő hídon vagy a Csicsergő sétányon természet közeli élményekkel gazdagodhatunk, ám ha esetleg hűvösebb időre ébredünk, akkor sem kell megijedni: az út során bőven akad beltéri látnivaló is. Végvári jelenetek között sétálhatunk a Csillagvárban vagy megismerkedhetünk a helyi madármentőkkel és védenceikkel.

Érintett települések: Keszthely, Balatonberény, Balatonszentgyörgy.

Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Gyermekes családoknak
Térségben üdülő
Aszfalt és jó minőségű murva
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út32.4 km
 • Kerékpárút19.9 km (61.2%)
 • Közút3.0 km (9.3%)
 • Kisforgalmú közút9.6 km (29.5%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út32.4 km
 • Aszfalt32.4 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:176 m
Maximális emelkedés:4-6%
Értékelések
0
(0 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár