Teljes úthálózat
P000575 Vörsi piknikező (1).png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Jókor, jó helyeken a családdal – somogyi kalandok két keréken – sárga A

2.7
(3 értékelés)
3ó 25pMenetidő
34.9 kmHossz
107 m
107 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
Rövid dél-balatoni túra kis szintkülönbséggel, így idősebbeknek, kevésbé edzetteknek is ajánlható.
A túra pár száz méteres szakaszon halad csak földúton, ezért egész évben időjárástól függetlenül teljesíthető.
A túra Balatonfenyves és Somogyszentpál között kombinálható a kisvasúttal is, de a kerékpárszállítás igényét érdemes előre jelezni.
A térképen a szaggatott vonal földutat jelöl.

2. Nehézségi tényezők a túrában
Kéthelytől Balatonmáriafürdőig néhány rövidebb szakasz kivételével közúton halad a túra.
Balatonkeresztúron a túraútvonal keresztezi a 7-es főutat, fokozott óvatossággal haladjunk át.
A túra során kevés a vízvételi lehetőség, mindenképpen feltöltött kulaccsal induljunk el.

3. Hangulati leírás
Ha valakik, akkor a gyerekek mindenkinél jobban értik a bennünket körülvevő világ metakommunikációját. Pontosan érzik, hogy hol jó lenni, hogy mire kell figyelni a megannyi részlet közül. Ez, az egy nap alatt teljesíthető négyévszakos kör nekik készült. A megállók mindegyike kínál valamit a számukra (is): hol nyomozni kell egy egykori vár maradványai után, hol egy tűzoltómúzeumban kell kitalálni, hogy mire szolgáltak a régi tárgyak, hol pedig egy kedves vitorláskikötőben számolhatjuk együtt a hajókat. A Balaton partján időzve akár a vízben, akár – hűvösebb időben – a parton is sok lesz a tennivaló: kagylógyűjtés, hattyúnézés, az élővilág felfedezése vár ránk. Mire a többnyire kis forgalmú, aszfaltozott, illetve néhol föld utakon futó biciklikör végére érünk, a somogyi varázslat nemcsak a gyerekeket, hanem bennünket is biztosan megérint – a lényeg, hogy együtt legyünk jókor, jó helyen.

Érintett települések: Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonújlak, Kéthely
Célcsoport:
Gyermekes családoknak
Rejtett kincsek
Bringázz terepen!
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út34.9 km
 • Kerékpárút1.0 km (2.8%)
 • Közút2.6 km (7.4%)
 • Kisforgalmú közút19.9 km (56.9%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.9 km (2.7%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út10.6 km (30.3%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út34.9 km
 • Aszfalt29.1 km (83.2%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld5.8 km (16.8%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:108 m
Maximális emelkedés:0-3%
Értékelések
2.7/5
2.7
(3 értékelés)
5
(0)
4
(1)
3
(0)
2
(2)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
PetiAti2023. 07. 24. 9:48:20
4
(4)
Szöveges értékelés

A föld utas rész miatt azt mondanám, hogy csak száraz időben járható, esős időben azon a szakaszon érhetik meglepetések az embert. Balatonújlak után sajnos elhittük, hogy bicikli út vezet át az M7-es felett, ott sajnos az út véget ért kb két méterrel a főút előtt, így a korláton kellett átemelni a bicikliket. Balatonkeresztúron mi a zebrán áttoltuk a biciklit és egyből lementünk a part fele a Balatont kerülő bicikliútra.

Nagy Tímea 2023. 05. 29. 6:17:12
2
(2)
Szöveges értékelés

8 és 10 éves gyerekekkel nagy csalódás volt ez a túra. A mezőgazdasági út nehezen járható, vastag por állagú homokkal fedett kilométereken át. A kis 20-as, 24-es biciklikkel kínszenvedés volt a gyerekeknek tekerni rajta. A ruháinkat, cipőinket, a bicikliket, a biciklire szerelt kulacsokat vastag por réteg borította, mire elértünk a Nyugati- övcsatornához. A látnivalók átlagosak, semmi érdekesség.

novistar2022. 08. 13. 19:01:55
2
(2)
Szöveges értékelés

Kis eltéréssel (lásd lejjebb) általam évek óta használt útvonal. Elsősorban a nyugalma és a gazdag állatvilága miatt. A leírását szeretném kiegészíteni azzal, hogy a túra Balatonfenyvesen is keresztezi a 7-es főutat. A leírással ellentétben a Somogyszentpál-Kéthely szakaszon is kis forgalmú közúton kell haladni. Kéthelyen a közút állapota az elmúlt évben jelentősen leromlott, különösen a kerékpárosok szempontjából fontos széleken. A nagy tehergépkocsi forgalom miatt családoknak a járda javasolt. Természetesen fokozott figyelemmel a gyalogosokra. Update 2023.11.25-én: A két utóbbi véleményt csak megerősíteni tudom. a földutas rész esős időben GYALOG is járhatalan. Egy fatbike-kal csak az út melletti szántásban, vagy az erdősávban, a fák között tudtam haladni. Szörnyű volt, pedig azt a járgányt erre találták ki, de a felszedett sárral semmilyen kerékpár nem tud megbírkózni. Mindezek miatt javaslom, hogy az illetékesek oldják meg valahogy a kisvasút hídjának használhatóságát Pálmajornál. Az az útvonal bármilyen időjárási körülmények között használható, a híd után 200 méterrel kezdődő, bitumennel szórt makadámút. A kisvasút hídja most ugyan átkelésre alkalmas, de életveszélyes a vasúti forgalom miatt. Kéthelyen az úttest rendkívül rossz állapotban van, a kerékpárosoknak már nem biztonságos. Jó hír is van: Az M7-es feletti átkelő elkészült, biztonságos. Nincs már több bringaemelés. Marcalitól Balatonmáriafürdőig a települések között már végig kerékpárúton lehet haladni.

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár