Teljes úthálózat
Screenshot 2021-06-07 at 15.02.29.png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Kis-Balaton kerülő Zalakarosról (Kék C)

5
(1 értékelés)
3ó 27pMenetidő
34.6 kmHossz
186 m
186 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
Ez a közel 35 km hosszú túra a Kis-Balaton dél-nyugati területein halad.
A túra összességben nem könnyű, közepes nehézségű, melyet a hossza mellett az is indokol, hogy bár a Kis-Balaton vidéke sík, annak Zala-dombság felöli oldala dimbes-dombos és sűrűbben lakott volta miatt forgalmasabb is.
Az útvonal részben lakott területen halad; teljes hosszában aszfaltozott útfelületen vezet, kisforgalmú közúton, illetve kijelölt kerékpárúton.
A túra két irányban kitáblázott: teljesítéséhez a kerékpáros táblák kék C jelzését kell követni.
A túra ajánlott teljesítési útvonala: Zalakaros, Garabonc, Nagyrada, Zalaszabar, Zalavár, Hídvégpuszta, Balatonmagyaród, Zalakomár, Zalakaros. A túra kiinduló pontja a zalakarosi Kerékpáros Centrum. Innen a kék C jelzést kell követni.
A túra által érintett útszám: 12 (a túra teljes hosszában).
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Kis-Balaton, Hídvégpuszta, Bivalyrezervátum, Zalakaros), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (Kis-Balaton Ház, Laki István-zsilip, Kányavári-sziget, Kápolnapusztai Bivalyrezervátum).
Az útvonal lakott területein étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van, vízvételi és mosdóhasználati lehetőség korlátozottabb.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A túrában kimondottan nehéz szakaszok nincsenek, de túra első szakasza dimbes-dombos és sűrűbben lakott volta miatt forgalmasabb is.
Erős forgalom lehetséges a Hídvégi-tavat átszelő, Újszabar-Zalavár összekötő út zalavári leágazójánál.
Az útvonal legnagyobb kihívást jelentő emelkedője a Nagyradán átvezető út (amennyiben nem teszünk kitérőt a Zobori Kalandpark felé).

3. Hangulati leírás
A túra a Kis-Balaton zalakarosi köre. Az útvonal gyakorlatilag a Hídvégi tavat kerüli meg, ami a Kis-Balaton legnagyobb egybefüggő vízfelülete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Magába foglalja a kis-balatoni vidék klasszikus hangulatát és annak legfontosabb látnivalóit.
A túra első harmada (kb. 12 km) a Kis-Balaton és a Zala-dombság mezsgyéjén (Zalaapáti-hát) halad, dimbes-dombos, hosszú történelmi múltra visszatekintő falvakon (Garabonc, Nagyrada, Zalaszabar) keresztül.
A Hídvégi-tavat átszelő, Újszabar-Zalavár összekötő útról, illetve annak Zalavár felöli oldalán igazi kis-balatoni tájkép és hangulat vár minket: nádasok, kacsák, kócsagok, mocsaras fás területek és csillogó vízfelület uralják a vidéket. Mivel az út két oldalán és a Zala-híd közelében a horgászat is engedélyezett, így mindig látni itt horgászokat, akik kíváncsian várják, hogy vajon ponty, harcsa, csuka vagy süllő kerül a horgukra. Egyébként itt, a tó keleti oldalán éri el a Zala-folyó a Kis-Balaton vidékét és kerül először kapcsolatba annak vízvédelmi rendszerével.
Innen délre, a Hídvégi-tó mentén, csatornák közötti töltésen, kellemes, csendes környezetben vezet az út a Kányavári-sziget felé. Útközben érdemes megállni a kis kilátónál, majd a Laki István-zsilipnél (duzzasztó és hallépcső), ahol működés közben láthatjuk a vízvédelmi rendszer egy kis szeletét. Itt található a rönkökből épített Madárvárta is, ahonnan pedig megfigyelhetünk a vidék méltán híres madárvilágát, a récéket, szürke gémeket vagy sirályféléket.
A túra során érdemes három kisebb kitérőt tenni: a Kis-Balaton Házhoz, a Kányvári-szigetre és a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumhoz.
Az útvonaltól kb. 250 méterre található Várszigeten álló Kis-Balaton Házban megismerhetjük hogyan is működik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere, hogyan segíti a Zalát, hogy vize megtisztuljon mielőtt az elérné a Balatont; de a táj rendkívül gazdag élővilágából és történeti emlékeiből is ízelítőt kaphatunk. Az épület körül az egykori Mosaburg és az ezeréves Zala történeti emlékeibe is bepillanthatunk.
A Kányavári-sziget szintén egy kb. 250 méteres kitérőt jelent. A sziget a Kis-Balaton fokozottan védett, de szabadon látogatható területe. A Kis-Balaton egyik jelképévé vált a szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd, ami már önmagában is egyedi élményt nyújt és ahonnan számos vízi élőlényt megcsodálhatunk. A kis szigeten a Búbos vöcsök tanösvény, két kis kilátó és piknikhely is várja a látogatókat.
A Bivalyrezervátum szintén kuriózum. Magyarország legnagyobb számú bivalycsordája található a Balatonmagyaród és Zalakomár közötti útról nyíló leágazástól kb. 2,2 km-re. Több száz bivalyt láthatunk itt, sokszor egészen testközelből, de távcső is segít a dagonyázó, legelésző bivalyok megfigyelésében. Játszva bővíthetjük ismereteinket a kiállítás megtekintésével vagy a mesélő sétautat bejárva. A rezervátum kitűnő hely a piknikezésre is.
Ha lehetőségeink engedik, érdemes ezeket a helyeket is felkeresni, hiszen e vidék különleges és méltán népszerű helyei, amelyek egyedi élményekkel gazdagíthatják a túránkat!

4. Részletes túraleírás
A túraleírás az 1. pontban megjelölt ajánlott teljesítési útvonalat követi.
A túra indulási pontja a zalakarosi Kerékpáros Centrum. Innen indul a kék C útvonal. A Gyógyfürdőtérről jobbra indulunk, a Termál úton, ahol a bal oldalunkon egy darabon a park kíséri utunkat. A település területén végig kijelölt kerékpárút vezet az út bal oldalán, helyenként enyhén dimbes-dombos terepen. Kb. 1,3 km múlva, egy széles elágazó következik (Újfalu, illetve Zalakomár felé), ahol utunkat egyenesen folytatjuk, de az elágazó után a kerékpárút áttér az út jobb oldalára.
A települést elhagyva az aszfaltos kerékpárút folytatódik, enyhén lejtős úton Garabonc településhatárig (kb. 1 km).
Garabonc területén az út a falu Fő útján keresztül halad (kb. 3,3 km), az útvonal is így van kitáblázva, de ahol lehet, nyugodtan haladjunk a járdán is.
A falu felső, Garabonci-patak utáni, kisradai része dombos, az aszfaltos út helyeként töredezett (kb. 1,3 km). Garabonc határától ismét kerékpárút kezdődik, ami enyhén lejtős, majd emelkedő úton halad kb. 1 km hosszan. Nagyradára lejtős úton érkezve gurulunk be (kb. 700 m), majd a templomtól dombosabb résszel folytatódik az út. A falut elhagyva dombos és sík szakaszok váltják egymást Zalaszabarig (kb. 1,7 km). Zalaszabarra megérkezve két dombosabb szakaszt kell teljesítenünk (kb. 1,3 km). A falu után egy lejtősebb, majd egy sík szakaszik követ (kb. 1,2 km), ahol már szélesebb panoráma tárul elénk: jobb oldalon domboldal és szántók, jobbra erdősebb tájkép látszik. Így érkezünk meg a zalavári elágazóhoz, ahol jobbra fordulnunk. Innentől sík terepen haladunk. Az utat először erdősáv szegélyezi, majd az út azon szakaszára érünk, amit átszeli a Hídvégi tavat (kb. 1,5 km). Az út mindkét oldalán a vizes panorámában gyönyörködve tekerhetünk itt. Az út szélén – annak mindkét oldalán – kijelölt horgászhelyek vannak, rendszerint sok horgásszal, így legyünk figyelmesek.
Az út víz felett haladó utolsó része már egy híd, mely alatt a Zala-folyó folyik. A hídon átérve egyenesen továbbhaladva kitérő tehető a Kis-Balaton Házhoz (kb. 250 m). Az utat folytatva viszont letérünk a közútról és jobbra fordulunk. Itt kijelölt, zárt, aszfaltos kerékpárút kezdődik, mely elvezet egészen a Kányavári-szigethez vezető útig (kb. 7,5 km). A kerékpárút a Hídvégi-tó mellett halad, zárt lápvidéki területen. A kerékpárút első szakasza a Laki István-zsilipig tart, mely után az út jobbra folytatódik. A kerékpárút végén, a Kányavári-szigetre vezető úti kereszteződésnél jobbra fordulva kitérőt tehetünk a Kányavári-szigetre (kb. 250 m). Az útvonal innen balra folytatódik. A jegenyefákkal övezet, emelkedő út végén (kb. 550 m) közúti kereszteződéshez érkezünk. Itt jobbra folytatjuk az utat a 6831. sz. közúton és érkezünk meg Balatonmagyaródra (kb. 1 km). A falu területén sík úton tekerünk (kb. 2,3 km). A lakott rész után 850 m-re, az út bal oldalán található a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumhoz vezető út. Innen kitérőt tehetünk a kb. 2,2 km-re levő a bivalyrezervátumhoz. Az odáig vezető út aszfaltos, de sok helyen töredezett, kátyús.
A bivalyrezervátumi elágazástól egyenesen folytatódik az út sík terepen Zalakomárig (kb. 2,2 km). A falu fő utcáján (Árpád u.) egyenesen haladunk kb. 1 km hosszan, majd az út Y alakban elválik, ahol balra és jobbra is haladhatunk. Balra tartva 150 m múlva jobbra fordulunk; ha pedig az Y-nál jobbra tartottunk, akkor kb. 100 m múlva a jobbra ívelő úton keresztül érkezünk meg a Galambok és Zalakaros felé vezető közútra.
Kb. 2,2 km múlva, a zalakarosi reptér után kijelölt kerékpárút kezdődik az út jobb oldalán (kb. 1,4 km), majd Újfalu után áttér az út bal oldalára és vezet be Zalakarosra, a Zrínyi utca – Jókai utca kereszteződéséig (kb. 650 m). Itt balra kanyarodunk a Jegenye utcára. Az utca végén jobbra, a Bodahegyi úton folytatódik az útvonal és érkezik meg a Petőfi utcához és a park sarkához (kb. 700 m). Itt balra fordulunk és egy rövid szakaszon az út elején megtett etapon érkezünk vissza a túra kiindulási pontjára (kb. 550 m).

Érintett települések: Zalakaros, Garabonc, Nagyrada, Zalaszabar, Zalavár, Hídvégpuszta, Balatonmagyaród, Zalakomár.

Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Csoportos
Amatőr sportoló
Térségben üdülő
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Rejtett kincsek
Népszerű attrakciók
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út34.6 km
 • Kerékpárút13.6 km (39.1%)
 • Közút20.5 km (59.3%)
 • Kisforgalmú közút0.0 km (0.0%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.6 km (1.6%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út34.6 km
 • Aszfalt34.6 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:187 m
Maximális emelkedés:7-9%
Értékelések
5/5
5
(1 értékelés)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
cs2022. 08. 17. 15:54:07
5
(5)
Szöveges értékelés

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár