Teljes úthálózat
2019-09-bb365-eszak_082.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Mesélő kövek a Káli-medencében, Szürke B

5
(1 értékelés)
1ó 53pMenetidő
18.9 kmHossz
216 m
216 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők
3. Hangulati leírás
4. Részletes túraleírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
A túra útvonalszáma: 232, a túrakör jele: szürke B. Kis forgalmú közút 12,4 km, mezőgazdasági út 2,9 km, kerékpárút 3,6 km.

2. Nehézségi tényezők
Szentbékkállát elhagyva, a 13. kilométertől az Öreghegyi dűlőn szőlőbirtokok között, földúton haladunk 4 kilométeren keresztül. A nehézséget az út minősége jelenti.
Megjegyzés: ezt a szakaszt kiválthatjuk a Szentbékkállát Köveskállal összekötő közúttal, ám az a jelentős autóforgalom miatt igen veszélyes. Ez az oka annak, hogy a túraútvonalat inkább az Öreghegyi útra terveztük, amely ugyan kissé zötyögős, de biztonságos és gyönyörű.

3. Hangulati leírás
Aki eddig azt hitte, hogy a kövek hideg és néma képződmények, annak kisebb csodában lesz része ezen a 20 kilométeres körtúrán. Itt ugyanis a kövek valósággal megszólalnak. Mesélnek a vidék keletkezéséről, a Pannon-tengerről, az egykor itt működő vulkánokról, a szőlőtermesztés évezredes hagyományairól, a hajdani lakók hitbéli buzgóságáról, a történelem viharairól és a ma változásairól. Ha figyelmesen hallgatjuk a mesélő köveket, kibontakozik előttünk a szépséges Balaton-felvidék fordulatokban gazdag története. Kerékpározás közben óhatatlanul is nyomot hagyunk: egy kedves mosoly vagy egy jó beszélgetés formájában. A dimbes-dombos, olykor kaptatókon futó útvonal lejtmeneteiben az arcunkba fújó szél felfrissülést is hoz, s a pihenőidő alkalmas arra is, hogy levonjuk az út tanulságát: milyen jó, hogy errefelé kő kövön megmaradt.

4. Részletes túra leírás
Köveskálról kis forgalmú, aszfaltozott úton indulunk Kővágóörs felé, a Kornyi-tó mellett, átszelve a Káli-medencét. Áthaladunk Kővágóörs településen, és Kékkút felé vesszük az irányt, még mindig kis forgalmú közúton. Kékkútra beérve feltétlenül kóstoljuk meg az út mellett lévő kútból folyó híres kékkúti ásványvizet.
Kékkutat elhagyva becsatlakozunk a 7313-as közútba, amelyre jobbra fordulunk, majd a következő másfél kilométert a főszezonban viszonylag nagy forgalmat bonyolító közúton tesszük meg. Sajnos ez az egyetlen módja annak, hogy Mindszentkállára eljussunk.
A főútról balra lekanyarodva már ismét kis forgalmú aszfaltozott úton érkezünk be Mindszentkállára. A településen egész évben nyitva tart a helyi kisbolt, főszezonban pedig a mellette lévő hangulatos kocsma, amely terasszal és étkezési lehetőséggel várja az arra járókat.
Mindszentkálláról nyugodt, kis forgalmú aszfaltozott úton tekerünk át a Káli-medence következő gyöngyszeméhez, Szentbékkállára. A rendkívül hangulatos, autentikus Balaton-felvidéki településen több igényes vendéglátóhely, kerthelyiség is üzemel. A faluközpontból kijelölt földúton érhetjük el a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb természeti látványosságát, a Kőtengert, amely lenyűgöző billegő köveiről híres. A kis kitérő után Szentbékkálla határában térünk rá az Öreghegyi földútra, amely a hegy oldalában tekereg végig, fantasztikus panorámát nyújtva a Káli-medencére és a tanúhegyekre.
Az Öreghegyi útról letérve érkezünk vissza Köveskálra.

Érintett települések: Köveskál, Szentbékkálla, Kővágóörs, Kékkút, Mindszentkálla.
Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Térségben üdülő
Rendszeresen kerékpározó
Aszfalt és jó minőségű murva
Népszerű attrakciók
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út18.9 km
 • Kerékpárút3.6 km (19.1%)
 • Közút0.0 km (0.0%)
 • Kisforgalmú közút12.4 km (65.7%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út2.9 km (15.2%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út18.9 km
 • Aszfalt16.0 km (84.9%)
 • Murva2.9 km (15.2%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:217 m
Maximális emelkedés:10-15%
Értékelések
5/5
5
(1 értékelés)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
Jac2022. 08. 16. 13:20:38
5
(5)
Szöveges értékelés

Bardzo fajna widokowo pętla. Polecam połączyć sobie ją z trasą oznaczoną szara literą A i startująca z Badacsonytomaj. Razem te trasy tworzą bardzo widokową ósemkę. Na trasie odcinek szutrowy jest kamienisty, ale zdecydowanie nie warto go omijać asfaltem bo to najciekawszy i najbardziej widokowy fragment. Jedziemy sobie zboczem wzgórza wśród winnic, sadów i starych gospodarstw. Sielanka Typ roweru dowolny bez szosowych z uwagi na fragment kamienisty Zdecydowanie polecam.

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár