Teljes úthálózat
Látvány Fenyvestől délre.png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Nagyberektől a Kis-Balatonig – sárga A/B

4
(1 értékelés)
5ó 56pMenetidő
60.1 kmHossz
425 m
425 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
Közepesen hosszú, kis szintemelkedésű dél-balatoni túra, változatos úthasználattal.
A túra Balatonfenyves és Somogyszentpál között kombinálható a kisvasúttal is, de a kerékpárszállítás igényét érdemes előre jelezni.
A térképen a szaggatott vonal földutat jelöl.

2. Nehézségi tényezők a túrában
Balatonfenyvesen a túraútvonal keresztezi a 7-es főutat, fokozott óvatossággal haladjunk át.
A Kéthely-Hollád közötti szakasz meredek emelkedőt és lejtőt, valamint csúszós, sáros foltokat egyaránt tartalmaz.
A túra során kevés a vízvételi lehetőség, mindenképpen feltöltött kulaccsal induljunk el.

3. Hangulati leírás
Ezt a közel 60 kilométeres körtúrát azoknak ajánljuk, akik szeretnék magukat átadni a Balatonnak, ebben az eldugott szegletében tapasztalható meghitt hangulatnak. Nem meglepő módon a magyar tengertől néhány kilométerrel eltávolodva ugyanis már nem a vitorlásoké és a halászaté a főszerep, hanem a szőlőé, a boré, mely évszázadok óta formálja a tájat, jókedvet és megélhetést adva a helyieknek. De a földművelés, a régi paraszti szorgosság és buzgalom jelei is visszaköszönnek az útvonalon: a pásztorok védőszentjének, Szent Vendelnek a szobránál vagy éppen a vörsi Talpasházban érezhetjük át, hogy milyen egységben élt itt ember és természet évszázadokon át. Útközben egy ízig-vérig 21. századi borbirtokon pihenhetünk meg, ahol a termények legjava kerül a tányérunkra, a poharunkba pedig a legjobb helyi borok jutnak. A túra nagyrészt kis szintemelkedésű útvonalakon vezet, egyedüli kihívást a Parapli kilátó megközelítése jelent.

Érintett települések: Balatonberény, Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Tótszentpál, Kéthely, Hollád, Tikos, Szegerdő, Főnyed, Vörs, Balatonszentgyörgy

Célcsoport:
Amatőr sportoló
Bringázz terepen!
Rejtett kincsek
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út60.1 km
 • Kerékpárút2.8 km (4.6%)
 • Közút4.0 km (6.7%)
 • Kisforgalmú közút25.8 km (42.9%)
 • Erdészeti út7.7 km (12.7%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.2 km (0.4%)
 • Mezőgazdasági út19.7 km (32.7%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út60.1 km
 • Aszfalt36.9 km (61.3%)
 • Murva8.0 km (13.3%)
 • Föld15.3 km (25.4%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:425 m
Maximális emelkedés:16%+
Értékelések
4/5
4
(1 értékelés)
5
(0)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
novistar2022. 08. 13. 19:45:42
4
(4)
Szöveges értékelés

A túra egy igazi kihívás, de megéri a fáradságot. A leírását szeretném kiegészíteni azzal, hogy a túra Tikos és Hollád között is keresztezi a 7-es főutat, és itt még zebra sincs. Továbbá Vörs és Főnyed között kétszer kell keresztezni a Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy vasútvonalat, ahol az egyik sorompó nélküli. Fokozott óvatosságot igényel. A Kéthely és Hollád közötti szakasz egyes részei kizárólag csak a profi mountain bikeosoknak ajánlottak. A meredek részekre a szintvonalak sűrűségéből előre lehet számítani, ezek leküzdése még gyalog is kihívás. Itt és a Pálmajor-Kéthely szakaszon is a földutak nagy része a mezőgazdasági és erdészeti munkagépek által használt. A talaj vagy agyagos, vagy száraz időben az említett gépek miatt több centi vastag, hintőpor finomságú lösszel borított. Nedves időben járhatatlan, még gyalog is. Nem viccelek, egy fatbike-kal ellenőriztem. Ezeken a helyeken haladni csak az út melletti szántásban, vagy erdősávban, a fák között tudtam. Az útvonal kitáblázása a települések közelében tökéletes, de benn az erdőben gyakran kellett az alkalmazást használnom, mert előfordulnak váratlan, kitáblázatlan letérők. Az alkalmazás pontosan megmutatja a helyes utat, használata egyszerű, de folyamatos üzemben jelentősen leterheli az akkumulátort. Akinek nincs helyismerete, vigyen magával power bank-et, vagy térképet. Jó bringázást mindenkinek.

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár