Teljes úthálózat
2019-09-bb365-eszak_042.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Tandemtúra Tihanyban

5
(1 értékelés)
2ó 19pMenetidő
23.2 kmHossz
424 m
424 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők
3. Hangulati leírás
4. Részletes túraleírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
A túra útvonalszámai: Balatoni Bringakör, 244, a túrakör jele K és J. Kis forgalmú közút 6,2 km, közút 2,6 km, kerékpárút 14,2 km, járda 0,3 km.

2. Nehézségi tényezők
Az útvonal nehézségét a Tihanyba felvezető emelkedők adják, amelyek - bármely irányból érkezzünk is - közel egy kilométeres felfelé kaptatást jelentenek.

3. Hangulati leírás
Füredtől Tihanyig a vízparti nádas mellett számos egyéb természetközeli élményben lehet részünk, ha nyeregbe pattanunk, és elindulunk ezen a felfedezőkörúton. A túra könnyedén teljesíthető tandembiciklivel is, hiszen jó állapotú kerékpárúton visz az a bizonyos két kerék, így az elmélyülés érzése garantált. Mindkét nyereg tulajdonosának tartogatunk élményeket: a lelkes természetbúvárok a tekerés izgalma mellett megismerkedhetnek a Balaton élővilágával, kóstolhatnak savanyúvizet, beleszippanthatnak a friss erdő illatába, hallgathatják a levendulák között dolgozó szorgos méhek zümmögését, találkozhatnak lovakkal, szürkemarhákkal, de még nyúllal és ürgével is. Lenyűgöző és varázslatos élővilág, fantasztikus természeti jelenségek, amelyeket hallva és tapintva közelebb érezhetjük magunkat az anyatermészethez. Ráadásként jár a kihagyhatatlan élmény, amikor a saját gondolataink a messzeségből visszaverődnek az egyedülálló tihanyi visszhang formájában. A nyüzsgő balatoni életen túl itt valami újat kapunk: megnyugtató hangokat, felejthetetlen illatokat, tapintható élményeket.

4. Részletes túraleírás
Kiindulópontunk a Tagore sétány és a balatoni kerékpárút, amely sík terepen visz egészen a tihanyi kikötőig. Sajnos a Balatonfüred és Tihany külterülete közötti kerékpárút-szakasz felújítása még mindig húzódik, így a jelentős bicikliforgalom miatt itt fokozott óvatossággal tekerjünk, főleg ha a tandemkerékpáron látássérült vagy fogyatékos utast szállítunk.
Első megállónk Tihanyba érkezve a Gödrös szabadstrand lehet, ahol több vendéglátóhely, WC és mosdó áll rendelkezésünkre.
Folytatva utunkat kerékpárúton tekerünk végig a Balaton-parton egészen a tihanyi kikötőig, ahol egy kerékpáros pihenőpontot is találunk lángossütővel, gyorsbüfével. Szintén itt üzemel a Balaton Bike Tour e-bike kölcsönzője, ahol szervízszolgáltatást is igénybe vehetünk.
A Limnológiai Intézet impozáns épületét elhagyva elfogy a kiépített kerékpárút, és a Tihany központja felé vezető szerpentinen tekerünk felfelé. Ez a túra nehéz szakasza - az autóforgalom miatt különösen figyelmesen haladjunk!
Tihany központjába érve balra fordul a bringaút, amely elvezet a tihanyi Belső-tóig. A tóparton érdemes megpihenni a Kotyogós Kávézó teraszán.
Innen kijelölt kerékpárúton indulunk visszafelé, becsatlakozunk a Balatoni Bringakörbe, és végül betekerünk Balatonfüredre.

Érintett települések: Balatonfüred, Diós, Gödrös, Óvár, Tihany.

Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Akadálymentes
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út23.2 km
 • Kerékpárút14.2 km (60.9%)
 • Közút2.6 km (11.4%)
 • Kisforgalmú közút6.2 km (26.6%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.3 km (1.1%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út23.2 km
 • Aszfalt23.2 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:424 m
Maximális emelkedés:16%+
Értékelések
5/5
5
(1 értékelés)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
Jac2022. 08. 14. 15:02:52
5
(5)
Szöveges értékelés

Obowiązkowa trasa z Balatonfured. Półwysep Tihany i miasteczko Tihany są śliczne. W miasteczku koniecznie trzeba zjechać nad jezioro (ale nie Balaton) żeby spotkać susły które tam biegają swobodnie. Punkt widokowy przy klasztorze, lawenda i domy kryte strzecha zachwycą każdego. Trasa bardzo łatwa. Nie wiem skąd w opisie 400 m przewyższenia, tam jest jeden podjazd do Tihany jakieś 80-100 metrów, reszta płaska ewentualnie jakiś drobny pagórek bez znaczenia. Rower dowolny także szosowy.

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár