Trekking kerékpárok: Budapesttől a Balatonig

A trekking kerékpárok a klasszikus túrakerékpárok, alapvetően műútra, férfi és női változatban, széles áttételtartománnyal, kiegészítő felszerelésekkel, mint sárvédő, csomagtartó, világítás stb.

Miért válassz trekking kerékpárt?

Hogyan válassz kerékpárt? - sorozatunkban már tárgyalt cross bringákhoz hasonlóan széles csoportnak készülnek, de kicsit máshogy értendő az univerzális használat. Nem véletlen, hogy sok kerékpárgyártó katalógusában egy menüpont alatt szerepelnek a cross és trekking modellek, mégis különböznek. Nagyon leegyszerűsítve és kicsit pontatlanul úgy fogalmazhatnánk, hogy a trekking kerékpárok városi közlekedéshez és a hosszabb távú túrázáshoz szükséges felszereléssel ellátott cross kerékpárok. A megfogalmazás azért pontatlan kicsit, mert a trekkingeken főleg szilárd burkolatra való gumikat találunk, de egyébként a kerékméret, a geometria, az üléspozíció és az áttételtartomány hasonló. A cross kerékpárok specifikációja inkább feltételezi a terepen túrázást is, ezért a gumit ennek megfelelően választják hozzá. A cross kerékpárok inkább olyan értelemben univerzálisak, hogy gyakorlatilag bárhol túrázhatunk, sportolhatunk nyergükben, a hangsúly a rekreációs bringázáson van. A trekking kerékpárokkal szintén túrázhatunk és alkalmasak rekreációs sportolásra, de az aszfaltra szánt gumik és a sok kiegészítő felszerelés miatt a terepen kevésbé mozognak otthonosan, mint a cross bringák.

Igáslovak a mindennapi közlekedéshez, vagy hosszabb túrákhoz

A trekking kerékpárok a cross gépekhez képest jobban kihasználhatók a mindennapokban, hiszen általában gyárilag felszerelik a sárvédőket, csomagtartót, kitámasztót, a világítást és egyéb apróságokat is. A trekkingek a sok kiegészítő miatt kicsit nehezebbek, de biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz sáros a nadrágunk, ha elkap az eső. Egyszerűen felerősíthetünk rájuk csomagot, és a dinamós világítást sosem felejtjük otthon, mint a villogókat. Felpakolhatjuk a túrazsákokat, de egy női táska is rögzíthető akár a csomagtartón.

Trekkinget az vásároljon, akinek a túrák során fontos a sok kiegészítő, vagy sokat használja egész évben mindennapos közlekedésre a bringát, szüksége van sárvédelemre és világításra. A trekking kerékpárok minimálisan drágábbak egy hasonló cross gépnél, viszont, ha valaki külön szeretné megvásárolni a kiegészítőket egy cross kerékpárra, sokkal rosszabbul jár majd a végén.

trekking bringákat a BB365 Portokon is bérelhetsz.jpg

A trekking kerékpárok technikai jellemzői

A trekkingek többnyire masszív, tartós alumínium vázra épülnek, női és férfi változatban, hagyományos egyenes, vagy magasított kormánnyal, lokkolható (lezárható) teleszkóppal. A geometria kényelmes üléspozíciót ad ki, hosszú távon is élmény a bringázás. A kerékméret a legáltalánosabb, 622 mm-es felnik, 35-45 mm széles gumikkal, főleg aszfaltra ajánlott mintázattal, amivel azért döngölt földutakon is elboldogulunk. 

Az alkatrészeknél lényeges a minőségi fékrendszer, ma már ez hidraulikus tárcsaféket jelent. Egy trekkinget sokszor használunk esőben, nedves úton is, ilyenkor is fontos a biztonságos megállás. A váltórendszerben a Shimano alsó középkategóriájától felfelé már jól működnek együtt a komponensek, ami lényegesebb, az a meghajtás. 

A széles áttételtartományra szükség van, hiszen egy nehezebb trekking bringával az emelkedők is nehezebbek, mint egy könnyű országútival. A hegy leküzdésére pedig pörgős fokozatok kellenek. A tripla tányéros hajtómű legkisebb lánckereke 24-es vagy 26-os, ez hátul 36-os lánckerékkel már elegendő. Ugyanakkor sokan a hosszabb, lankás lejtőkön is szeretnek minél gyorsabban tekerni, ehhez pedig jól jön a 48-11-es áttétel.

A kedvezőbb árú, vagy drágább trekkingeket általában nem a váz (90%-ban alumínium vázakról beszélünk) különbözteti meg, hanem a felszereltség. És ez alatt nem is elsősorban a kicsit jobb minőségű teleszkópos villa, vagy a 30 grammal könnyebb hátsó váltó értendő, hanem a minőségi kiegészítők, például egy felső kategóriás világítás rendszer, design sárvédők, masszív, valóban nehéz csomagokkal terhelhető csomagtartó, zselés nyereg, komfort markolat stb.

Trekking bringa vásárlásánál nem elég, ha nagyjából tudjuk, mit szeretnénk, a kiválasztott kerékpárnak maradéktalanul teljesíteni kell a funkciókat. Egy trekking modellnél például szinte semmi jelentősége nincs, hogy a jó középkategóriától felfelé milyen váltót szereltek rá. Ha viszont beleér a sarkunk a csomagtartóba tekerés közben, vagy zörög sárvédő egy hét után, akkor mit sem ér az „XT” felirat...

Összefoglalva: A trekking bringa az, amit úgy választ az ember, ahogy autót is. Használjuk munkába járáshoz, hétvégi túrákhoz, szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Egy jó trekking bringa akár megváltoztathatja az életstílusunkat mindennapokban.

 

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár