Kerékpár kategóriák – hogyan válassz?

A „Hogyan válasszunk kerékpárt” kérdést azok teszik fel leggyakrabban, akik már „megfertőződtek” a bringázással. Más jellegű bicikli alkalmas mindennapos közlekedésre, vagy egy kerékpártúrára a Balaton-felvidéken.

Nehéz egy cikkben összefoglalni, mit kell tudni a különböző kategóriákról és kinek, melyik a megfelelő választás. Az alábbiakban, egy sorozat első fejezetében arról lesz szó, milyen típusú kerékpárok jöhetnek szóba. A Balaton környékén számtalan felhasználási terület létezik. Van, aki a lángososig szeretne elbiciklizni családostul, van, aki a traileken sportolna mountain bike-kal, mások gravel túra keretében szeretnék körbetekerni a tavat.

Nézzük, milyen kategóriákban érdemes gondolkozni, illetve melyikkel szeretnénk külön fejezetben is foglalkozni:

  • Cross és trekking kerékpárok
  • Mountain bike kerékpárok
  • Gravel kerékpárok
  • Országúti és fitness kerékpárok
  • City kerékpárok
  • Gyermekkerékpárok
  • A fenti kategóriák elektromos rásegítéses változatai

Hogy kiválasszuk a megfelelőt, két kérdést mindenképpen érdemes feltennünk:

„Hol használjuk?” és „Hogyan használjuk?” 

A „Hol?” kérdés elsősorban a domborzatra, a terepre utal, az útburkolatra, vagy annak hiányára, beleértve a lakott területen megszokott körülményeket is. A „Hogyan?” kérdéssel arra keressük a választ, hogy a felhasználás mennyire teljesítmény-centrikus és sportos, vagy inkább a komfort, a kényelmes testtartás fontosabb-e számunkra. Milyen távokon bringázunk, milyen kiegészítő felszerelésekre van szükségünk ehhez, családdal, gyerekekkel indulunk-e útnak stb.

Hogyan különíthetjük el a kerékpár kategóriákat a „Hol?” kérdés szerint:

Mountain bike-ban akkor érdemes gondolkozni, ha nehezebb terepen, köves, gyökeres talajon, hegyekben, meredek lejtőkön is bringázunk. Ha elsődleges szempont a biztonság, szívesen rábízzuk magunkat a gépre, a csillapításra, akkor is a hegyikerékpárok felelnek meg leginkább az igényeinknek, akár elöl-hátul csillapítással. Komolyabb kerékpár-kezelési technikát nem igénylő ösvényeken, nem szilárd burkolatú utakon jó hasznát vehetjük a cross bringáknak. Ha pedig gyorsan szeretnénk haladni könnyű terepen is, a koskormányos gravel kerékpárokat érdemes választani.

eMountain_bikes_at_the_BB365Port.jpg

A Balatoníbie365 Portokon a lagújabb montik közül választhatsz

Ha főleg aszfalton bringázunk, akkor az országúti, a fitness, a trekking és a gravel modellek közül érdemes válogatni. Utóbbi két típussal nem szilárd burkolatú vidéki utakon is elboldogulunk. Nyilván a települések – mint helyszínek – nem az útburkolat, hanem a szükséges kiegészítő felszerelések miatt határozzák meg a kategóriát (világítás, csomagtartó stb.). Jegyezzük meg, hogy sokkal gazdaságosabb egy olyan komplett bringát megvásárolni, amelyen gyárilag megtalálhatóak a számunkra szükséges kiegészítő felszerelések, mint apránként megvásárolni hozzá ezeket.

Hogyan kerékpározunk, milyen bringa passzol hozzánk? 

Family_tour_at_the_Lake.jpg

A BalatonBike365 segít megtalálni a hozzád illő bringát

Kényelmes, vagy sportos pozícióban ülünk-e a bringán? Nyilván ezt az határozza meg, mennyire sportosan tekerünk. A kényelemre alapvetően a legtöbb ember törekszik. Példa: Ha főleg aszfalton tekerünk kikapcsolódási céllal, szóba jöhet egy országúti gép, vagy egy fitness bringa is. A koskormányos országútin hajlottabb háttal, aero pozícióban tekerünk, az egyenes kormányos fitness gépen nyújtottabb a hátunk. Utóbbinál nagyobb a kényelem, cserébe nagyobb a légellenállás.

A trekking és cross túrakerékpárok a kényelmesebb testtartást támogatják, de ha teljesítmény-centrikus túrákban gondolkozunk csomagokkal, akkor az országúti stílusnak megfelelően választhatunk koskormányos gravel-bike-ot.

A mountain bike-ok piacán nagyon széles a paletta, főleg a rugóút szerint csoportosítjuk őket, illetve aszerint, hogy csak elöl, vagy elöl és hátul is van-e csillapítás. Akik agresszívebben „támadják” a különböző terepeket, össztelós hegyikerékpárt érdemes választani. Az össztelósok nem csak nagyobb biztonságot, nagyobb kényelmet is kínálnak terepen.

A városi kerékpár sem ugyanazt jelenti mindenkinek. Valakinél szempont, hogy olcsó, egyszerű bringával szeret közlekedni, amit nyugodt szívvel lelakatolhat a strand előtt. Mások azért választanak közlekedésre is e-bike-ot egymillióért, mert nem szeretnének megizzadni a hídon áttekerve sem.

Classical_urban_trekking_bikes_at_the_BB365Port.jpg

Hagyományos bringák hatalmas választékából választhatsz a BalatonBike365 Portokon

A „Hogyan kerékpározunk?” kérdéskörben az is fontos, hogy nyilván több célra fogjuk használni a kerékpárt, például sportolásra ÉS közlekedésre. A dedikáltan városi (city) bringák többsége sportolásra sokkal kevésbé alkalmas, mint fordítva: egy fitness- vagy gravel bike teljes értékű közlekedési eszköz is lehet, a city felszereléssel ellátott trekking kerékpárokról ne is beszéljünk. Női vázas bringát is ritkábban használnak a hölgyek sportolásra, de a sportos nők simán elboldogulnak hagyományos vázas kerékpárral a hétköznapi közlekedésben.

Elektromos rásegítéssel:

Elektromos rásegítéssel tulajdonképpen az összes fenti kategóriát megvásárolhatjuk. Nyilván lényegesen drágábban. Az e-bike-okkal is külön fejezetben foglalkozunk, a választás nem pontosan aszerint történik, mint a hagyományos bringáknál. Ha jól választunk és okosan használjuk, egy e-bike pontosan ugyanazt a sportos élményt adhatja, mint a rásegítés nélküli kerékpárok, csak éppen kitágulnak a határok minden szempontból.

Gyermekkerékpárok:

Biztonság, minél alacsonyabb tömeg, minél kevesebb felesleges kiegészítő – ezek az ésszerű szempontok. A kisebb gyermekek részéről pedig – bármennyire is fáj ez nekünk – az a lényeg, hogy legyen minél menőbb és kedvenc színekben pompázzon. Aztán ahogy nőnek, úgy kerülnek előtérbe a funkciók is. Részletesebben a „Gyermekkerékpárok és kiegészítők” fejezetben.

Bevezető részünk végéhez közeledve érdemes még megemlíteni a kerékpár választásnál a megfelelő méret jelentőségét. Az, hogy sikerüljön megtalálni a testalkatunkhoz és stílusunkhoz ideális méretet, fontosabb, mint a márka, vagy a felszereltségben tapasztalható apróbb különbségek. Sokszor előfordul, hogy adott márkából az M-es kicsi, az L-es már nagy. Két méret között lenne a számunkra tökéletes modell. Más márkából viszont pont jó az M-es. Ilyenkor érdemes félretenni a márkahűséget, kikapcsolni a beidegződéseket és olyan bringát választani, ami tényleg hozzánk passzol. 

Sorozatunk további részeiben tehát sorra vesszük az egyes kategóriákat, hogy egész pontosan magadra ismerhess, milyen kerékpárt válassz…

A BalatonBike365 Portok-ból kölcsönözve pedig csodálatos balatoni környezetben próbálhatsz ki bármilyen bringát, hogy még könnyebb legyen a döntés!

 

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár