Teljes úthálózat
P000701 Szabó Pince.png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Bakonyerdő túra (Zöld D)

4
(2 értékelés)
2ó 34pMenetidő
25.7 kmHossz
463 m
465 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők a túrában
3. Hangulati leírás
4. Részletes túra leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
Bakancslistás túra, azaz ez a túra nem hiányozhat a Balaton túrái közül.
Bár a Keszthelyi-hegység túrái komolyabb felkészülést igényelnek, átlagos erőnlét mellett is nekivághatunk.
Az útvonal nagyrészt forgalomtól elzárt erdészeti utakon halad, ezért kisgyermekkel is biztonságosan teljesíthető.
A túra két irányban kitáblázott; teljesítéséhez a kerékpáros táblák zöld D jelzését kell követni!
A térképen a szaggatott vonal földutat jelöl, mely eső után nehezen járható.
Útközben, az erdei szakaszon (Természet Házától Balatongyörök központig) vízvételi lehetőség és mosdó nincs.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A túra Gyenesdiás felöl könnyebben teljesíthető, mivel ebből az irányból az út folyamatos emelkedését megszakítják a kisebb lejtők és egyenes szakaszok, míg Balatongyörök felöl folyamatos az emelkedés.
Igazi teljesítménytúra, mivel az út egy-két komolyabb emelkedőt (lásd: részletes túra leírás) így is tartalmaz, de a hegytetőre felérve – ami a Keszthelyi-hegység legmagasabb része – bringás hősnek érezhetjük magunkat. Büdöskúttól Balatongyörök felé pedig végig erős lejtőn gurulva érkezünk vissza a hegy lábához és a Balaton-partra.
A túra első etapja, a Pilikáni pihenőt követő, kb. 1,5 km hosszú szakasz eső után nehezen járható.
Az aszfaltos-murvás erdei szakaszon kisebb-nagyobb kátyúk elfordulnak.

3. Hangulati leírás
Akár barátokkal, akár egyedül induljon útnak az ember, ezen az úton a tudatos élményszerzés és a komfortzónánkból való kilépés a cél. Már önmagában a biciklizés is kiszakít a mindennapokból, de ez az út ennél többet kínál: sok-sok szép erdei útszakaszt, meghódításra váró emelkedőket és a szabadság érzését kínáló lejtőket, barátságos pihenőhelyeket kedves tisztásokon, csodás növények között, páratlan panorámát és a Balaton állandó, megunhatatlan látványát és közelségét. A túra után bizonyára jól esik a megérdemelt finom ebéd és egy kellemes balatoni fürdőzés.

4. Részletes túra leírás
A leírás a Gyenesdiás felöl indított útvonal bemutatását tartalmazza.
A Balatoni Bringakörúton a gyenesdiási Oppel Imre-sétány kereszteződésében kezdődik a zöld D túraútvonal jelzése, mely elvezet a túra kiindulópontjához, a Pilikáni pihenőhöz. A Bringakörútról a Balaton utca felé kell elfordulni. Már itt is végig kijelölt kerékpárúton haladunk. A körforgalomból egyenes irányba folytatva utunkat a Faludi utcába érkezünk, melynek végén balra fordulva jutunk el a Pilikáni pihenőhöz. Ezen a szakaszon végig lakott területen, jó minőségű aszfaltos úton tekerünk.
A Pilikántól egy kb. 1,5 km hosszú földút következik, mely eső után nehezen járható. Itt érkezünk be az erdőbe és kezdődik a murvás-aszfaltos útburkolat, mely a túra erdei részét alapvetően jellemzi. Innen indul a lassú, de folyamatos emelkedés is. Mivel az emelkedést kisebb lejtők és egyenes szakaszok is megszakítják, illetve a nehezebb szakaszokat követően pihenőhelyek kerültek kialakításra, nem lehetetlen a küldetés, hogy felérjünk a hegytetőre. Az első komolyabb etap a Nagy Messzlátó-hegy előtti kb. 2,5 km hosszú szakasz, majd a Hármas elágazó utáni rész Büdöskútig.
A hegytetőn kellemes, kiépített pihenő várja a kirándulókat: fedett és fedetlen asztalok, padok, árnyékos piknikhelyek. A Büdöskúti pihenőtől érdemes egy kis gyalogos kitérőt tenni a kb. 500 m-re található a Padkűi-kilátóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A hegytetőt elhagyva folyamatos, megszakítás nélküli lejtmenetben gurulunk, így legyünk óvatosak! Gyakorlatilag tekerés nélkül érkezünk meg a Bélapi-pihenőhöz, ahonnan szintén gyalogtúrával érhetjük el a Batsányi- és a Bél Mátyás-kilátót. Mindkettő fantasztikus panorámát tartogat. A Bélapi-pihenő után egy rövid szakaszon még murvás, majd a balatongyöröki, Mogyorós utcai körforgalmat követően végig jó minőségű, aszfaltos úton jutunk el a faluközpontig, majd a mólóig, ahol rácsatlakozhatunk a Balatoni Bringakörútra.

Érintett települések: Gyenesdiás, Keszthely, Vállus, Balatongyörök, Vonyarcvashegy

Célcsoport:
Rendszeresen kerékpározó
Térséget ismerő
Térségben üdülő
Amatőr sportoló
Csoportos
Gyermekes családoknak
Aszfalt és jó minőségű murva
Rejtett kincsek
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út25.7 km
 • Kerékpárút7.8 km (30.2%)
 • Közút0.1 km (0.2%)
 • Kisforgalmú közút4.2 km (16.2%)
 • Erdészeti út13.7 km (53.3%)
 • Járda0.0 km (0.1%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út25.7 km
 • Aszfalt22.0 km (85.6%)
 • Murva2.1 km (8.1%)
 • Föld1.6 km (6.3%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:463 m
Maximális emelkedés:10-15%
Látnivalók
Értékelések
4/5
4
(2 értékelés)
5
(1)
4
(0)
3
(1)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
SzS2024. 05. 01. 8:59:57
3
(3)
Szöveges értékelés

A túra nem rossz, kezdőknek is simán teljesíthető. Csak nem ezzel az app-al navigálva, mert pár perc után összeomlik. A kilátókat kicsit jobban ki kellene táblázni, aki nem ismeri a környéket annak nem olyan egyszerű megtalálni. Pl. Padkűi kilátót jelző fém tábla Büdöskútnál teljesen rossz irányba mutat, van egy fa tábla is csak azt meg elég nehéz észrevenni, takarják a fák. A másik két kilátó felé is mutat 1 nyíl kilátó felirattal lent a pihenőnél, de utána van több elágazás és sehol nrm jelzik, hogy merre kell menni. (És a fák miatt nem lehet látni a kilátót)

Bringás Bora2021. 10. 14. 8:56:48
5
(5)
Szöveges értékelés

Ez a kedvenc túrám nyugaton, mindenmkinek ajánlom!

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár