Teljes úthálózat
2019-09-bb365-eszak_029.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Balatonfüred-Veszprém körtúra, Piros O

4.7
(3 értékelés)
6ó 23pMenetidő
64.9 kmHossz
794 m
794 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők
3. Hangulati leírás
4. Részletes túraleírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
A túra útvonalszámai: 10, 240, 241, 249, a túrakör jele: piros O. Kerékpárút 31 km, közút 15 km, kis forgalmú közút 10,3 km, mezőgazdasági út 7 km.

2. Nehézségi tényezők
A túra sík terepen, a Balatoni Bringakörön kezdődik. Aszófőtől kis forgalmú aszfaltozott úton kapaszkodunk fel egy enyhe, de hosszú emelkedőn, különösen Pécsely után. A második nehezebb szakasz Hidegkút és Nemesvámos között vár ránk, ahol több kisebb emelkedőre kell készülni a kiváló minőségű aszfaltozott úton. Ez a két szakasz együttesen adja az útvonal nehézségét, mely így közepesnek nevezhető.

3. Hangulati leírás
Lepillantani, megpihenni, megkóstolni, kipróbálni. Megfigyelni, kikapcsolni, megismerni, felfedezni. A biciklizés mellett ezeket mind csinálhatjuk a Balatonfüredről induló 65 kilométeres kerékpáros körön, mely sík terepet, emelkedőt, dombos vidéket és hosszú lejtmenetet egyaránt ígér. Tekerünk majd a tóparton, lombos erdők mélyén, egykori vasúti töltésen és szántóföldek között. Számtalan kilátópontról gyönyörködhetünk a tájban (érdemes távcsővel készülni!), kóstolhatunk savanyúvizet, édesvízi halat és finom borokat. Megismerhetjük az ókori római provincia mindennapjait; szusszanhatunk egyet akár egy erődtemplomnál, titkos erdei pihenőnél és kiépített madárlesen is. Ami egészen biztos: unatkozni egyetlen percig sem fogunk.

4. Részletes túraleírás
A túra kiindulópontja a balatonfüredi Bringaközpont, a Kisfaludy stranddal szemben. Innen a Balatoni Bringakörön Balatonfüred gyönyörű központján átgurulva jutunk el Aszófőig. Aszófőn a kijelölt gyalogátkelőhelyen áttoljuk a biciklinket, majd újra nyeregbe pattanva egy enyhén emelkedő, kis forgalmú, aszfaltozott úton tekerünk fel Pécselyre.
Pécselyen rövid pihenőt tarthatunk az egész évben nyitva tartó Zádor Bisztróban, ahol a helyi borászatok (Balogh Pincészet, Kálmán Pince, Mészáros Pince) minőségi termékeit is megkóstolhatjuk vagy megvásárolhatjuk. A bisztró mellett élelmiszerbolt is működik. Pécselyről a 240-es számú úton továbbra is aszfalton haladunk felfelé kb. 3 kilométert a barnagi elágazásig - ez a rövid szakasz a túrakör legnehezebb része. Az elágazás után a 249-es jelzésen tovább tekerve gurulunk be Tótvázsonyba.
Tótvázsonyt elhagyva egy 7 kilométeres bringasztráda következik, amelyet egy régi mezőgazdasági útból alakítottak ki az erdő szélén, távol a forgalomtól. Ezen a gyönyörű úton érkezünk Nemesvámosra, ahol a bringaút mellett a település szélén megpihenhetünk a vadonatúj, minden igényt kielégítő kerékpáros bázison, a Kerekes Völgykapuban.
Veszprémbe érve az Egyetemvároson keresztül továbbra is kijelölt bicikliúton haladunk a 249-es jelzésen. Érdemes rövid kitérőt tenni, és megcsodálni Veszprém impozáns óvárosát. 2021. nyarára elkészült a 8-as főút feletti kerékpáros felüljáró, így azon áthaladva egy könnyed 6 km-es tekerés után érkezünk meg Szentkirályszabadjára. A települést elhagyva betérhetünk a hangulatos Öntöde Sörözőbe, ahol mindig nagy örömmel fogadják a bicikliseket.
A sörözőt elhagyva a történelmi Veszprém-Káptalanfüred vasút korábbi nyomvonalán kialakított bicikliúton haladunk, mesés természeti környezetben, Balatonalmádi felé. Balatonalmádiba érkezve lenyűgöző balatoni látkép tárul elénk. Közvetlenül a bicikliút mellett, szabadtéren állítottak ki egy 100 éves gőzmozdonyt, amely ezen a vonalon közlekedett. Káptalanfürednél csatlakozunk rá a Balatoni Bringakörre, és végig a parton haladva, 15 kilométer után érünk vissza Balatonfüredre.

Érintett települések: Balatonfüred, Aszófő, Pécsely, Tótvázsony, Nemesvámos, Veszprém, Szentkirályszabadja, Balatonalmádi, Alsóörs, Paloznak, Csopak.
Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Térségben üdülő
Rendszeresen kerékpározó
Amatőr sportoló
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út64.9 km
 • Kerékpárút32.1 km (49.4%)
 • Közút15.0 km (23.2%)
 • Kisforgalmú közút10.3 km (16.0%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.4 km (0.6%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út7.1 km (10.9%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út64.9 km
 • Aszfalt64.9 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:794 m
Maximális emelkedés:10-15%
Értékelések
4.7/5
4.7
(3 értékelés)
5
(2)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
Feher Attila 2023. 10. 10. 7:21:31
4
(4)
Szöveges értékelés

Egy valóban élvezetes útvonal! Aki kevésbé edzett bicajos, azt az első 15 km meg fogja lepni, utána a helyenként élénk szél okozhaz meglepetéseket Veszprém előtt. A veszprémi átkelés olyan amilyen, ott a kigyorsítások szívják az energiádat. Utána a Balatonpartig tartó szakasz bónusz, lehet csapatni ezerrel! :-) Füreden a Tagore átkelés és az utána következő kerékpárút nem veszélytelen, úgy hogy inkább maradjatok a főúton. Ha nincs erős szembeszél, akkor kb 2 óra 10 perc alatt le lehet pörgetni a távot.

GObike2023. 08. 20. 7:52:14
5
(5)
Szöveges értékelés

This is an amazing route: the part at nemesvamos and at Szentkirályszabadja are spectacular. The rolling hills at nemesvamos are fun and also a tiny bit demanding. Options to chip away some distance: one can take the Alsóörs - Veszprém route instead of Kaptalanfured - Veszprém. If on road bike, do not take the shortcut on 245 because it is heavy on gravel.

cs2023. 07. 12. 12:50:26
5
(5)
Szöveges értékelés

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár