Teljes úthálózat
nagymezo.png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Festetics családi túra (Bordó A)

0
(0 értékelés)
1ó 22pMenetidő
13.7 kmHossz
151 m
151 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők a túrában
3. Hangulati leírás
4. Részletes túra leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
Ezt a könnyű, alig 14 km hosszú túrát jó szívvel ajánljuk kisgyermekes családoknak és mindenkinek, aki egy könnyed bringázásra vágyik.
Az útvonal legnagyobb részben részt lakott területen, jó minőségű, aszfaltos, kijelölt kerékpárúton halad; nagyon kis részben pedig erdei szakaszon, földúton.
A túra egy irányban kitáblázott: kiinduló pontja a Festetics-kastély. Innen a Festetics bordó A jelzést kell követni, ami a Festetics Állatparkon át a Nagymező és az egykori kőbánya felé, majd onnan a Balatoni Bringakörön át érkezik vissza a keszthelyi Balaton-partra és a Helikon Park, Fő tér, Sétáló utca útvonalon vezet vissza a túra kiindulási pontjához, a Festetics-kastélyhoz.
A térképen a szaggatott vonal rövid (kb. 200 m) föld- és murvás utat jelöl, mely eső után nehezen járható.
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Csapás út, Festetics Élményközpont, Nagymező, Libás strand), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (Nagymező, Balaton-part, Fő tér, kastélypark).
Mivel az útvonal túlnyomó részt lakott területen halad, számos étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van.
Az útvonal bővíthető Festetics bordó B, C és D jelzésű túrákkal.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A Nagymező után, az egykori bányán átvezető lejtős szakasz elején, – kb. 80 méter hosszan – csúszásveszély miatt a kerékpárt célszerűbb tolni. Esős időben a terep nehezen járható, ezért ilyenkor fokozott figyelemmel és a fékeket részben behúzva javasolt tolni a kerékpárt.

3. Hangulati leírás
Vendégségbe menni jó dolog. Ezen a családos kiránduláson mi is vendégségbe megyünk, méghozzá a Festeticsekhez. Megnézzük, hogy hol laktak, milyen volt a táj, mely körülvette őket, milyen állatokat tartottak. Ezen a kellemes, nem hosszú körtúrán felfedezhetjük a rendkívül gazdag, impozáns és érdekes Festetics-örökség egy szeletét Keszthelyen és a település közvetlen szomszédságában, Gyenesdiáson.
A túra elején vagy akár annak megkoronázásaként kihagyhatatlan a Festetics-kastély gyönyörű enteriőr kiállítása, illetve a kastély Festetics-korabeli állapota szerint rekonstruált parkja. A juhok megfigyeléseiből a genetika alaptörvényeit megfogalmazó Festetics Imrének emléket állító Állatparkban akár hosszabban is időzhetünk, megetethetjük az őzeket, kecskéket és juhokat. Itt található a Természet Háza Látogatóközpont is, ami pedig a Keszthelyi-hegység természeti világába enged bepillantást, így a túra következő, erdei etapjára már új szemmel tekinthetünk.
A hegység erdei egykor a Festetics-család uradalmához tartoztak, többek között erre emlékeztet a Nagymezőről nyugati irányba, egy rövid gyalogtúrával elérhető Festetics-kilátó. Innen csodálatos panoráma nyílik egész Keszthelyre, láthatjuk a Festetics-kastélyt, a Balaton-partot és a Keszthelyi-öblöt, de a városon túli vidék és a Keszthelyi-hegység domborulataira is látványos panoráma tárul elénk erről a helyről.
A Nagymező melletti bánya valójában egy nagyon erőteljes tájseb, de különleges hangulata van, és jó érzés látni, ahogy a természet lassan, de biztosan visszafoglalja azt, ami az övé.
A túra utolsó, Balaton-part és Festetics-kastély közötti szakaszán a Helikon Park, a Helikoni-emlékmű, a Fő tér számos látnivalója, a Kastélyutca épületei is mind számos módon kapcsolódnak a Festetics-család örökségéhez és egykori tevékenységéhez.

4. Részletes túra leírás
A túra kiindulópontja a Festetics-kastély parkjának északi – Sopron utcai – bejáratától indul. Innen észak felé indulva – a bordó A jelzést követve – végig kijelölt kerékpárúton haladunk a Sopron utca parkolósávjának segédútján. Az utca végén jobbra kanyarodunk és áttérünk az út túloldalára, ahol a Lidl áruház mellett tekerünk. Az áruház sarkánál balra fordulunk és a kis útszakasz végén, a benzinkútnál jobbra kanyarodva térünk rá a Csapás útra, mely egészen a Festetics Imre Állatparkig kijelölt kerékpárút és ahol helyenként még a Festetics Tasziló idején ültetett mediterrán fenyők szegélyezik az utat. A Csapás út első etapja lejtős, amit egy emelkedő és egy újabb lejtős szakasz követ. A kb. 1 km-es út végén balra kanyarodunk, ahol a gyalogos átkelőn térünk át az út túloldalára, ahonnan egy sík részen, jobbra folytatjuk az utunkat a Tesco bevásárlóközpont irányába és érkezünk meg annak parkolójába. A parkolón a kijelölt kerékpáros nyomvonalat követjük. A parkoló sarkán balra fordulva érünk el a 71.sz főút körforgalmáig, melyen kerékpáros „zebra” segít a biztonságos átkelést. A túloldalra átérve jobbra folytatódik a kerékpárút. A rövid szakaszt követően balra, majd egy szintén rövid szakaszt követően jobbra fordulva érezünk meg a Természet Házához és a Festetics Imre Állatparkhoz.

A Látogatóközpontot elhagyva a Faludi utcánál jobbra, majd rögtön balra tartunk és érkezünk meg a Lőtéri utcába. Itt egy enyhén, de folyamatosan emelkedő utcán tekerünk végig. A Sportlőtérnél érjük el az erdei részt. A Lőtér után az aszfaltos út jobbra kanyarodva folytatódik, mi is ezt követjük. Már csak rövid, egy kb. 500 méteres szakasz van hátra a Nagymezőig, mely egy hatalmas erdei tisztás, a környék egyik legnépszerűbb piknikező- és tűzrakóhelye, rendezvénytér és több erdei gyalogtúra-útvonal kiindulópontja. A hely tökéletesen alkalmas arra, hogy pihenjünk egyet, esetleg elfogyasszuk a magunkkal hozott ételt. Az itteni büfé nyitva tartása bizonytalan, inkább csak rendezvények esetén számolhatunk vele. (Fontos, hogy amit hoztunk magunkkal, azt vigyük is haza, azaz szemetet még abban az esetben se hagyjunk az erdőben, ha történetesen vannak is kihelyezve szemetesek!) A Nagymezőről könnyen, egy rövid gyalogos túrával elérhető a Festetics-kilátó.

A Nagymezőn földúton tekerünk keresztül déli irányba és érjük el a fantasztikus látványt nyújtó egykori mészkőbányát. A bánya területén az áthaladás nagyobb körültekintést igényel, a lejtőn lefelé haladáskor mindenképp toljuk a bicajt, és óvatosan lépkedjünk, amíg le nem érünk, mert az agyagos talaj rendkívül csúszik. Ne térjünk le az útról, ne akarjuk megmászni a dűnéket, és tartsuk tiszteletben, hogy a bányavidék magánterület.

A bányát elhagyva ismét lakott területére, a Jókai utcába érkezünk. Mindjárt a bányahatár után az út bal oldalán több kis üreg található a Tücsök domb oldalában, kisgyerekkel mindenképp érdemes felfedezni őket. Az utca teljes hosszán végig gurulunk, a lejtős útvonalon könnyedén érkezünk meg a Jókai-Gödörházy-Hunyadi utcák Y kereszteződésig, ahol balra kanyarodunk és sík terepen, a Hunyadi után folytatjuk az utat a Temető utca sarkáig. Itt jobbra, majd azonnal balra kanyarodunk a Csolnoki közbe. A köz végén jobbra a Csokonai utcán haladunk a Címer közig, ahova be is kanyarodunk. A rövid Címer köz végén ismét balra fordulunk és kiérünk a Faludi utcába, mely egy nagy körforgalomba torkollik. A körforgalomban egyenes irányt tartva kelünk át a Balaton utcába, melyen végig kijelölt kerékpárúton, sík úton érjük el a Balatoni Bringakörutat.

A Bringakörön jobbra, Keszthely irányába fordulunk, és a Libás strand érintésével, szintén sík terepen érkezünk meg a Balaton-partra. Itt a Keszthely feliratnál fordulunk el jobbra és a két régi hotelépület –a Hullám és a Balaton – között áttekerve az Erzsébet királyné útjára érkezünk. Az utca teljes hosszában kijelölt kerékpárút, alsó szakasza sík, majd a Helikon Park sarkától emelkedik egészen a Fő térig. Itt ismét sík vidékre érkezünk, ahol a kijelölt kerékpárút folytatódik egészen a túra kiindulópontjáig, azaz a Festetics-kastély parkjáig. A kastélyt a Fő tér, Sétáló utca, Kastély utca útvonalon keresztül közelítjük meg. A Fő tértől a Sétáló utcán végig ügyeljünk arra, hogy bár kijelölt kerékpáros útvonal, a gyalogosoknak elsőbbsége van!

Érintett települések: Keszthely, Gyenesdiás.

Célcsoport:
Gyermekes családoknak
Amatőr sportoló
Térséget ismerő
Csoportos
Térségben üdülő
Aszfalt és jó minőségű murva
Népszerű attrakciók
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út13.7 km
 • Kerékpárút6.8 km (49.5%)
 • Közút0.1 km (0.5%)
 • Kisforgalmú közút6.4 km (46.5%)
 • Erdészeti út0.5 km (3.5%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út13.7 km
 • Aszfalt12.6 km (91.9%)
 • Murva0.6 km (4.7%)
 • Föld0.5 km (3.5%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:152 m
Maximális emelkedés:7-9%
Látnivalók
Értékelések
0
(0 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár