Teljes úthálózat
2012.08.28_Légifotózás 189.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Nyugat-Balaton kerülő – Baráti kör

5
(1 értékelés)
6ó 42pMenetidő
67.0 kmHossz
393 m
393 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők a túrában
3. Hangulati leírás
4. Részletes túra leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
FONTOS! A hajós átkelés miatt a túra ebben a formájában csak a hajózási szezon ideje alatt – május elejétől és október elejéig – teljesíthető.
A badacsonyi hajóállomásról kerékpáros-barát hajójáratok indulnak Fonyódra, melynek időpontjairól és árairól, egyéb részleteiről a BAHART oldalán, a bahart.hu oldalon tájékozódhat. (Kerékpárszállítás díja: 1.000.-Ft, 4-14 év közötti gyermek kerékpár 500.-Ft.)
A hajók indulási ideje alapján a túra mindkét irányban teljesíthető.
Jelen túra az alábbi ajánlott teljesítési útvonalat tartalmazza: Keszthely – Badacsony (25 km) – hajózás (5 km) – Fonyód – Keszthely (40 km).
A 65 km hosszú túra útvonala végig kijelölt kerékpárúton halad, illetve tartalmaz egy 5 km hosszú hajózási szakaszt.
A túra kiinduló pontja a keszthelyi Balaton-part. Innen a Balatoni Bringakörúton haladunk Badacsonyig. Az itteni hajóállomásról a déli partra jutunk át, Fonyódra, ahonnan Keszthelyre irányába folytatjuk az utat, szintén a Balatoni Bringakörön, mely visszavezet a túra kiindulási pontjára.
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Libás, Bringatanya, Diás, Eldorado, Szent Mihály-domb, Böngyéres, Szépkilátó, Bece-hegy, Szigliget, BMF, Balatonberény, Nyugati berek, Helikon strand), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (keszthelyi Balaton-part, Gyenesdiási Piac, Szent Mihály-domb, Soós-öböl, Szigliget váralja, badacsonytördemici park, Erzsébet-liget).
Mivel az útvonal túlnyomó részt lakott területen halad, számos étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A túrában nehéz szakaszok, emelkedők, lejtők, nagyon nehezen járható utak nincsenek.

3. Hangulati leírás
Ez a túra egy igazán hamisítatlan balatoni bringázásra hív. A túrát szívesen ajánljuk baráti társaságoknak, melyben a badacsonyi borozás könnyed hangulata, a strandolás önfeledt öröme és a legszebb balatoni panorámák varázslatos látványa kapcsolódik össze a közös bringázás élményével.
A túra nehéz szakaszokat és nehezen járható utakat nem tartalmaz, látnivalókban és csodálatos természeti környezetben viszont bővelkedik. Az útvonal végig a Balaton közelében vagy éppen a Balatonon  halad. A túra első etapjában, Keszthely és Badacsony között jobbról a Balaton gyönyörű látványa, balról a Keszthelyi-hegység impozáns vonulatai kísérnek, melyet a Tapolcai medence tanúhegyekkel díszített lenyűgöző panorámái követnek, majd a déli partról egy másik perspektívából láthatjuk a természet változatosságát és újakat is felfedezhetünk. Például a Tapolcai-medence tanúhegyeinek páratlan látványa, a sekély vizű szabad strandok egész sora, a berek vidéke, majd a Balaton legnagyobb vízhozójának, a Zalának torkolata, ahonnan szintén nagyon szép kilátás tárul elénk a Keszthelyi-öbölre. A két part közötti fél órás hajókázással pedig egy igazán klasszikus balatoni programot is élvezhetünk.
Akik nagyobb etapot szeretnének tekerni, azok bőven kapnak erre is lehetőséget. Akik viszont szívesen tesznek meg kisebb szakaszokat és szakítják meg útjukat egy-egy megállóval, panorámapont felfedezésével, azok sem fognak csalódni: a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb, a balatongyöröki Szépkilátó, Szigliget vára vagy a badacsonyi Kisfaludy és Szegedy Róza Háztól nyíló panorámák bármelyike a kihagyhatatlan kategóriába tartozik. A déli oldalon a fonyódi partokról elénk táruló látványért nem kell feltétlen magaslatra felkapaszkodni, az folyamatosan elkísér minket az út hátralevő részén.
Badacsonyban érdemes hosszabban is elidőzni. Itt utunk az egykori római úton vezet, a hegyoldalon, a szőlőhegyek, kertek között. A sok mászás után bizonyára jól esik egy, a méltán neves badacsonyi nedűből készített bringás fröccs és néhány finom falat.
A testi-lelki feltöltődés nyújtó strandoláshoz az útba eső több mint húsz strand közül választhatunk.

4. Részletes túra leírás
A túraleírás az 1. pontban megjelölt ajánlott teljesítési útvonalat követi. A túra kiinduló pontja a keszthelyi Balaton-part. Innen az északi part irányában, Gyenesdiás felé indulunk a Balatoni Bringakörúton. Szinte végig sík terepen haladunk Badacsonyig (kisebb emelkedő Balatongyörökön és Szigligetnél, majd a badacsonyi hegyoldalban), kb. 25 km hosszan. A közvetlenül a BB mellett található badacsonyi hajóállomásról kerékpárok szállítására is alkalmas hajón (menetrend, árak lásd: bahart.hu) jutunk át a déli partra, Fonyódra (a menetidő 30 perc), ahonnan Keszthely irányába folytatjuk az utat, szintén a Balatoni Bringakörön.
Fonyódon, ha elég erőt érzünk hozzá, feltekerhetünk a kilátóhoz egy különleges panoráma megcsodálására, de a Bringakörön maradva Fonyód és Bélatelep között a kerékpárút közvetlenül a víz mellett halad, igazán csodás kilátással az északi part hegyeire. Az út Bélateleptől Balatonfenyvesen át településeken belül kijelölt utcákon vezet, egészen Balatonmáriafürdő határáig, kövessük a táblákat és útjeleket! Útközben számtalan kis étterem, fagyizó csábít gasztronómiai élményekre.
Balatonmáriafürdőn, a hídon átkelve továbbra is egyenesen, a Rákóczi utcába folytatjuk az utat. 1 km múlva egy körforgalomhoz érkezünk, melyet az első lehetőségnél elhagyunk és az Ady utcán tekerünk tovább. Ez az utca -, melyet a településhatár után Berényi utcának hívnak – kivezet a településről és átvezet minket Balatonberénybe (ahol ezt az utcát már Balaton utcának hívják), ahol erről az útról nem térünk le. A berényi kempinget után ismét önálló kerékpárút vezet, továbbra is sík terepen. Egy kb. 2 km hosszú szakaszt követően az út jobbra ível, elhalad a Nyugati berek pihenő mellett, mely után a nyomvonal jobbra ívelően áthalad az M76-os gyorsforgalmi út alatt és tér vissza a partközeli részre. A Zala-folyón átgurulva már Keszthely-Fenékpusztára érkezünk. A szarvasmarha legelők szélén tekerünk, majd a 400 éves vámház mögött balra, majd jobbra ível az út és halad el a madárgyűrűző állomás mellett, majd a Kutyás strand és a Helikon strand következik. A Halászcsárda és az Erzsébet-liget után jobbra tartunk és a Városi strand vonalát követve (a parkolón keresztül) érkezünk vissza a túra kiinduló pontjára.

Érintett települések: Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonederics, Szigliget, Badacsony, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonberény, Keszthely-Fenékpuszta.
Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Térséget ismerő
Rendszeresen kerékpározó
Csoportos
Amatőr sportoló
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Népszerű attrakciók
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út67.0 km
 • Kerékpárút36.2 km (54.0%)
 • Közút0.0 km (0.0%)
 • Kisforgalmú közút25.0 km (37.3%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.5 km (0.7%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp5.3 km (7.9%)
Útfelületi besorolás:
Összes út67.0 km
 • Aszfalt67.0 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:393 m
Maximális emelkedés:10-15%
Látnivalók
Értékelések
5/5
5
(1 értékelés)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
Attila Huszár2023. 11. 02. 8:40:38
5
(5)
Szöveges értékelés

Több alkalommal megcsináltam már ezt a túrát, két keményebb szakasz van benne, az egyik Balatonederics előtt a másik Badacsonyba mikor a dombon keresztül visz az út, de a végén ott van Badacsony kikötő ahol jófajta lángos és borok segítenek visszanyerni az energiát.

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár