Teljes úthálózat
bringa01N.jpg
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Nyugat-Balaton kerülő – Családi kör

5
(1 értékelés)
3ó 19pMenetidő
33.2 kmHossz
163 m
164 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők a túrában
3. Hangulati leírás
4. Részletes túra leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
FONTOS! A hajós átkelés miatt a túra ebben a formájában csak a hajózási szezon ideje alatt – május elejétől és október elejéig – teljesíthető.
A balatongyöröki hajóállomásról kerékpáros-barát hajójáratok indulnak Balatonmáriafürdőre, melynek időpontjairól és árairól, egyéb részleteiről a BAHART oldalán, a bahart.hu oldalon tájékozódhat. (Kerékpárszállítás díja: 1.000.-Ft, 4-14 év közötti gyermek kerékpár 500.-Ft.)
A hajók indulási ideje miatt a túra ajánlott teljesítési útvonala: Keszthely – Balatongyörök (12 km) – hajózás (5 km) – Balatonmáriafürdő – Keszthely (20 km).
A 33 km hosszú túra útvonala kijelölt kerékpárúton, a Balatoni Bringakörön halad; illetve tartalmaz egy 5 km hosszú hajózási szakaszt.
A túra kiinduló pontja a keszthelyi Balaton-part. Innen a Balatoni Bringakörúton haladunk Balatongyörökig. Az itteni hajóállomásról a déli partra jutunk át, Balatonmáriafürdőre, ahonnan Keszthelyre irányába folytatjuk az utat, szintén a Balatoni Bringakörön, mely visszavezet a túra kiindulási pontjára.
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Libás, Bringatanya, Diás, Eldorado, Szent Mihály-domb, Böngyéres, Balatonberény, Nyugati berek), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (keszthelyi Balaton-part, Szent Mihály-domb, Gyenesdiási Piac, Erzsébet-liget).
Mivel az útvonal túlnyomó részt lakott területen halad, számos étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A túrában kimondottan nehéz szakaszok, emelkedők, lejtők, nagyon nehezen járható utak nincsenek.

3. Hangulati leírás
Ezen a túra egy igazán kellemes, könnyen bringázásra hív. Az útnak kisebb gyerekekkel is nyugodtan nekivághatunk, hiszen a túra összességében nem hosszú, nehéz szakaszok és nehezen járható utak nincsenek benne, látnivalókban és csodálatos természeti környezetben viszont bővelkedik. Az útvonal végig a Balaton közelében vagy éppen a Balatonon  halad. A túra első etapjában, Keszthely és Balatongyörök között jobbról a Balaton gyönyörű látványa, balról a Keszthelyi-hegység impozáns vonulatai kísérnek, majd a déli partról egy másik perspektívából láthatjuk a természet változatosságát és újakat is felfedezhetünk. Például a nyugati berket, mely a Balaton természetes vizes élőhelye vagy a Balaton legnagyobb vízhozójának, a Zalának torkolatát, ahonnan nagyon szép kilátás tárul elénk a Keszthelyi-öbölre, Keszthelyre és a Keszthelyi-hegységre. A két part közötti rövid hajókázással pedig egy igazán klasszikus balatoni programot is élvezhetünk.
E túra kapcsán sem feledkezhetünk meg a Festeticsekről, hiszen abban a tájban biciklizhetünk, amely a Festeticsek generációinak otthona volt. A balatongyöröki parti Festetics-ültetésű platánfasor, a balatonkeresztúri látogatóközpont és templom, majd Zala és Somogy megye határán a híd, Keszthely-Fenékpusztán az egykori Vámház és környéke, a Fenéki ménesnek otthont adó egykori majorság és ménesközpont és az Erzsébet liget mind-mind a Festetics-örökség részét képezik. Menet közben nem is lesz nehéz megérteni, hogy miért tettek annyit ezért a vidékért, hogy mi hajtotta őket, hiszen a Balaton nyugati csücske varázserővel bír: aki erre jár, annak biztosan itt marad egy darab a szívéből.
Az igazán izgalmas körtúrán kuriózum a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb tetején álló kápolna, mely hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnája. A domb tetejére gyorsan feljuthatunk – akár gyalog, akár az emelkedőn bringán felkaptatva – és ne is hagyjuk ki azt a lehetőséget, hiszen gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton türkizére és a környező vidékre. Gyakorlatilag beláthatjuk a túra során bejárásra kerülő egész vidéket.
Különleges érdekességnek számítanak Fenékpusztán a Festetics-majorság kiskastélyi épülete előtt látható egykori római erőd maradványai is: a nyugati kapu, a bazilika és a magtár romjai.
Ha jó idő van, ki ne hagyjuk a testi-lelki feltöltődés egyszerre biztosító strandolást az útba eső több mint tíz strand valamelyikén!

4. Részletes túra leírás
A túraleírás az 1. pontban megjelölt ajánlott teljesítési útvonalat követi.
A túra kiinduló pontja a keszthelyi Balaton-part. Innen az északi part irányában, Gyenesdiás felé indulunk a Balatoni Bringakörúton. Végig sík terepen haladunk Balatongyörökig, kb. 8 km hosszan. A közvetlenül a BB mellett található györöki hajóállomásról kerékpárok szállítására is alkalmas hajón (menetrend, árak lásd: bahart.hu) jutunk át a déli partra, Balatonmáriafürdőre (a menetidő 25 perc), ahonnan Keszthely irányába folytatjuk az utat, szintén a Balatoni Bringakörön. A BB Balatonberényt elhagyva halad csak újra önálló kerékpárúton, addig a településeken belül kijelölt utcákon vezet. Kövessük a táblákat és útjeleket! Balatonmáriafürdőn a kikötőből kiérkezve, jobbra a hídon átkelve a Rákóczi utcába érünk. 1 km múlva egy körforgalomhoz érkezünk, melyet az első lehetőségnél elhagyunk és az Ady utcán tekerünk tovább. Ez az utca -, melyet a településhatár után Berényi utcának hívnak – kivezet a településről és átvezet minket Balatonberénybe (ahol ezt az utcát már Balaton utcának hívják), ahol erről az útról nem térünk le. A berényi kempinget elhagyva ismét önálló kerékpárút vezet, továbbra is sík terepen. Egy kb. 2 km hosszú szakasz után az út jobbra ível, elhalad a Nyugati berek pihenő mellett, mely után a nyomvonal jobbra ívelően áthalad az M76-os gyorsforgalmi út alatt és tér vissza a partközeli részre. A Zala-folyón átgurulva már Keszthely-Fenékpusztára érkezünk. A szarvasmarha legelők szélén tekerünk, majd a 400 éves vámház mögött balra, majd jobbra ível az út, mely után átkelési lehetőség van az út túloldalára. Itt az egykori római kori erőd, majd Festetics-majorság területére tehetünk egy kis kitérőt. Az esetleges kitérő után az út a BB-n folytatódik tovább, elhalad a madárgyűrűző állomás mellett, majd a Kutyás strand és a Helikon strand következik. A Halászcsárda és az Erzsébet-liget után jobbra tartunk és a Városi strand vonalát követve (a parkolón keresztül) érkezünk vissza a túra kiinduló pontjára.

Érintett települések: Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonberény, Keszthely-Fenékpuszta.
Csapadékos időszakban is javasolt
Célcsoport:
Térségben üdülő
Gyermekes családoknak
Csak az aszfalt (országútisoknak)
Népszerű attrakciók
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
Túrakerékpár (trekking)
Országúti kerékpár
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út33.2 km
 • Kerékpárút21.9 km (65.9%)
 • Közút0.0 km (0.0%)
 • Kisforgalmú közút5.7 km (17.0%)
 • Erdészeti út0.0 km (0.0%)
 • Járda0.3 km (0.9%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp5.4 km (16.2%)
Útfelületi besorolás:
Összes út33.2 km
 • Aszfalt33.2 km (100.0%)
 • Murva0.0 km (0.0%)
 • Föld0.0 km (0.0%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:164 m
Maximális emelkedés:4-6%
Látnivalók
Értékelések
5/5
5
(1 értékelés)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
Más bringások értékelései:
Erika2022. 08. 14. 14:01:19
5
(5)
Szöveges értékelés

További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár