Teljes úthálózat
belmatyas.png
Vissza
bicycle friendly award
Vissza

Festetics örökségtúra (Bordó C)

0
(0 értékelés)
3ó 0pMenetidő
30.2 kmHossz
355 m
355 m
Szintkülönbség
Teljes úthálózat
 • Leírás
 • BalatonBike365 Port
 • Útadatok
 • Látnivalók
 • Értékelések
Leírás
1. Útadatok, jelmagyarázat
2. Nehézségi tényezők a túrában
3. Hangulati leírás
4. Részletes túra leírás

1. Útadatok, jelmagyarázat
Ez a 30 km hosszú túra útvonala alapvetően lakott területen, kisforgalmú közúton és kijelölt kerékpárúton halad; nagyon kis részben pedig erdei szakaszon, földúton.
A túra egy irányban kitáblázott: kiinduló pontja a Festetics-kastély. Innen a Festetics bordó A jelzést kell követni, ami a Festetics Állatparkon át a Nagymező, majd az egykori kőbánya felé vezet. A bánya utáni elágazásnál kezdődik a Festetics bordó B jelzés, ami elvezet Vonyarcvashegyre a Festetics Helikon Tavernához, majd a Szent Mihály-dombhoz. Innen az út a Festetics bordó C jelzés mentén folytatódik a balatongyöröki Szépkilátóhoz, ahonnan a Balatoni Bringakörön át érkezünk vissza a keszthelyi Balaton-partra és a Helikon Park, Fő tér, Sétáló utca útvonalon pedig a túra kiindulási pontjához, a Festetics-kastélyhoz.
A térképen a szaggatott vonal rövid (kb. 200 m) föld- és murvás utat jelöl, mely eső után nehezen járható.
Az útvonal mentén több helyen található kerékpáros pihenő (Csapás út, Festetics Állatpark, Nagymező, Szent Mihály-domb, Soós-öböl, Böngyéres, Eldorado, Vonyarc Marina, Diási pihenő, Bringatanya, Libás strand), illetve egyéb pihenésre, megállásra alkalmas hely (Nagymező, Szent Mihály-domb, Szépkilátó, Soós-öböl, Gyenesdiási Piac, keszthelyi Balaton-part, Fő tér, Festetics kastélypark).
Mivel az útvonal túlnyomó részt lakott területen halad, számos étkezési, illetve élelmiszer-és egyéb vásárlási lehetőség van.
Az útvonal bővíthető Festetics bordó D jelzésű túrával.

2. Nehézségi tényezők a túrában
A Nagymező után, az egykori bányán átvezető lejtős szakasz elején, – kb. 80 méter hosszan – csúszásveszély miatt a kerékpárt célszerűbb tolni. Esős időben a terep nehezen járható, ezért ilyenkor fokozott figyelemmel és a fékeket részben behúzva javasolt tolni a kerékpárt.
A túra második etapjában, Vonyarcvashegyen, a Horváth Imre utcától a Tavernáig tartó szakasz erős emelkedőt tartalmaz.

3. Hangulati leírás
Testi-lelki feltöltődés a csodaszép, egykori Festetics-birtokon! Ezen az igazán tartalmas körtúrán felfedezhetjük a rendkívül gazdag, impozáns és érdekes Festetics-örökség egy újabb szeletét Keszthelyen és Balatongyörök között. Az útvonal több kilátópontot is érint, melyekből együtt is láthatjuk az ég kékjét, a Balaton türkizét és a természet zöldjeit – egy festő ecsetjére való látványok tárulnak elénk.
A túra elején vagy akár annak megkoronázásaként kihagyhatatlan a Festetics-kastély gyönyörű enteriőr kiállítása, illetve a kastély Festetics-korabeli állapota szerint rekonstruált parkja.
A juhok megfigyeléseiből a genetika alaptörvényeit megfogalmazó Festetics Imrének emléket állító Állatparkban akár hosszabban is időzhetünk, megetethetjük az őzeket, kecskéket és juhokat. Itt található a Természet Háza Látogatóközpont is, ami pedig a Keszthelyi-hegység természeti világába enged bepillantást, így a túra következő, erdei etapjára már új szemmel tekinthetünk. A hegység erdei egykor a Festetics-család uradalmához tartoztak, többek között erre emlékeztet a Nagymezőről nyugati irányba, egy rövid gyalogtúrával elérhető Festetics-kilátó. Innen csodálatos panoráma nyílik egész Keszthelyre, láthatjuk a Festetics-kastélyt, a Balaton-partot és a Keszthelyi-öblöt, de a városon túli vidék és a Keszthelyi-hegység domborulataira is látványos panoráma tárul elénk erről a helyről.
A vidék szőlészeti-borászati kultúráját, és az egykori hegyközségi múltat idézi a gyenesdiási Darnay-pince és a környék legnagyobb borospincéje, a hajdani Festetics uradalmi présháza, a Helikon Taverna. A jelenleg étteremként is működő épületben érdemes megkóstolni a Festetics fantázianevű fogásokat, amelyek olyan alapanyagokból (hal, rák, marhahús) készültek, melyeket a Festeticsek is szívesen fogyasztottak.
A Festeticsek valamikori mandulására emlékeztet a vonyarcvashegyi Mandulás kert, mely különösen a tavaszi virágzás idején nyújt egyedi látványt.
Igazi kuriózum a Szent Mihály-domb és a tetején álló kápolna, mely hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnája. A dombról gyönyörű látvány a Balatonra és a környező vidékre.
A balatongyöröki Szépkilátótól pedig a Balaton egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. Nem véletlen, hogy Festetics Tasziló felesége, Lady Mary Hamilton is szívesen kilátogatott ide és időzött itt a fenyőfák árnyas lombjai alatt.
A túra következő, Balatoni Bringakörön haladó részén szép panorámás szakaszok váltogatják egymást. A Soós-öböl például egy igazi kis csodahely, a Balaton egy természetes kis öble. Olyan, amiből már csak nagyon kevés van, ezért itt mindenképp érdemes megállni.
A balatongyöröki parti sétány része a Festetics-ültetésű platánfasor. A több mint 100 éves fák lombjai alatt nemcsak sétány és a bringaút vezet, de a rendezvénynek is méltó környezetet biztosítanak.
Érdekesség a Bringakörút gyenesdiási szakaszáról a 350 m hosszú Forrás tanösvényen keresztül megközelíthető egykori Diási vízimalom. Az évszázadokon át nagy forgalmat lebonyolító malom a Festeticsek korában központi szerepet töltött be.
Érdemes megállni a Bringatanyán, mely a környék legnevesebb fagylaltkészítő műhelye és megkóstolni a jobbnál jobb fagyikat. A Festeticsek mandulás csókja fantázianevet viselő fagylalt mellett számos, a helyi történelmet, kultúrát felidéző kreációt is kínálnak.
A túra utolsó, ismét keszthelyi részén, a Balaton-part és a Festetics-kastély közötti szakaszon a Helikon Park, a Helikoni-emlékmű, a Fő tér számos látnivalója és a Kastély utca épületei is mind számos módon kapcsolódnak a Festetics-család örökségéhez és egykori tevékenységéhez.

4. Részletes túra leírás
A túra kiindulópontja a Festetics-kastély parkjának északi – Sopron utcai – bejárata. Innen észak felé indulva – a bordó A jelzést követve – végig kijelölt kerékpárúton haladunk a Sopron utca parkolósávjának segédútján. Az utca végén jobbra kanyarodunk és áttérünk az út túloldalára, ahol a Lidl áruház mellett tekerünk. Az áruház sarkánál balra fordulunk és a kis útszakasz végén, a benzinkútnál jobbra kanyarodva térünk rá a Csapás útra, melyen egészen a Festetics Imre Állatparkig kijelölt kerékpárúton haladunk. Az Csapás út első etapja lejtős, amit egy emelkedő és egy újabb lejtős szakasz követ. A kb. 1 km-es út végén balra kanyarodunk, ahol a gyalogos átkelőn térünk át az út túloldalára, ahonnan egy sík részen, jobbra folytatjuk az utunkat a Tesco bevásárlóközpont irányába és érkezünk meg annak parkolójába. A parkolóban a kijelölt kerékpáros nyomvonalat követjük. A parkoló sarkán balra fordulva érünk el a 71.sz főút körforgalmáig, melyen kerékpáros „zebra” segít a biztonságos átkelést. A túloldalra átérve jobbra folytatódik a kerékpárút. A rövid szakaszt követően balra, majd egy szintén rövid szakaszt követően jobbra fordulva érezünk meg a Természet Házához és a Festetics Imre Állatparkhoz.
A Látogatóközpontot elhagyva a Faludi utcánál jobbra, majd rögtön balra tartunk és érkezünk meg a Lőtéri utcába. Itt egy enyhén emelkedő utcán tekerünk végig. A Sportlőtérnél érjük el az erdei részt. A Lőtér után az aszfaltos út jobbra kanyarodva folytatódik, mi is ezt követjük. Már csak egy rövid, kb. 500 méteres szakasz van hátra a Nagymezőig, mely egy hatalmas erdei tisztás, piknikező- és tűzrakóhely, rendezvénytér és több erdei gyalogtúra-útvonal kiindulópontja. Innen gyalogosan, egy rövid gyalogos túrával elérhető a Festetics-kilátó. A Nagymező területén földúton tekerünk keresztül és érjük el a fantasztikus látványt nyújtó egykori mészkőbányát. A bánya területén az áthaladás nagyobb körültekintést igényel, a lejtőn lefelé haladáskor mindenképp toljuk a bicajt, és óvatosan lépkedjünk, amíg le nem érünk, mert az agyagos talaj rendkívül csúszik. Ne térjünk le az útról, ne akarjuk megmászni a dűnéket, és tartsuk tiszteletben, hogy a bányavidék magánterület.
A bányát elhagyva ismét lakott területére, a Jókai utcába érkezünk. Mindjárt a bányahatár után az út bal oldalán több kis üreg található a Tücsök domb oldalában, kisgyerekkel mindenképp érdemes felfedezni őket. Kb. 450 méter múlva, a Darnay utcai kereszteződésnél kezdődik a Festetics bordó B jelzést, itt balra fordulunk és lejtmenetben haladunk a Darnay utcán, egészen annak alsó szakaszáig, a Bem utcai kereszteződésig. Itt balra fordulunk és a folyamatosan emelkedő Bem utcán haladva átérünk Vonyarcvashegyre, ahol Mély utca néven folytatódik az út. Itt egy nagyobb odafigyelést igénylő szakasz következik: a Mély utca vége egy rövid, erősebb lejtő, mely a Mély közi kereszteződésbe érzik, ami egy nehezen belátható elágazás. Itt balra, majd rögtön jobbra fordulunk a Juhar utcába. Kb. 200 méter múlva balra fordulva következik a Horváth Imre utca erősen emelkedő etapjába. Itt akár a kerékpárról is leszállhatunk és tolhatjuk egészen a Helikon Tavernáig, mivel az utca tetején, a jobbra található Helikon utca szintén erős emelkedőt tartalmaz.
A Helikon Tavernától egészen a Kossuth és Kisfaludy utcák kereszteződéséig egy lejtősebb rész következik, az útvonal viszont kanyargós. A Tavernától a Helikon utcán indulunk tovább és a közeli Mulató utcára kanyarodva folytatjuk az utat. Az utca végén jobbra fordulunk a Cseri utcába, majd 250 méter múlva balra kanyarodunk a Berzsenyi utcába, majd rögtön az első lehetőségnél jobbra tartva térünk át az Ifjúság utcába. Az utca végén ismét jobbra fordulunk és a Rákóczi utcán át érjünk a 71. sz. főút kereszteződését, ahol egyenes irányt tartva zebrán kelünk át az út túloldalára. Innen Kossuth Lajos utca néven folytatódik az út, melynek Kisfaludy utcai kereszteződésénél fordulunk balra. Az utca nem egyenes, először balra, majd jobbra kanyarodó szakaszt tartalmaz. A végén jobbra, a József Attila, majd rögtön balra fordulva a Fecske utcába érkezünk. Az utca derékszögben kanyarodik, melyet elhagyva az első lehetőségnél jobbra tartunk a Galamb utcába, majd annak végén ismét jobbra a Petőfi utca következik, mely levezet a Balatoni Bringakörútra. Itt balra folytatjuk az utat és egy rövid etap megtételével elérjük a Szent Mihály-domb alatti pihenő- és piknikezőhelyet. Semmiképp ne hagyjuk ki a dombtetőt akár odafelé, akár a visszafelé úton megállva! Ide egy rövid, de erősen emelkedő, aszfaltos úton juthatunk fel leginkább gyalogosan, de jól edzettek megpróbálhatnak feltekerni is. A halászkápolna mellett egy kis pihenőhely is található asztalokkal és padokkal.
A Szent Mihály-dombi pihenőhelyet elhagyva utunkat már a Festetics bordó C jelzést követve először balra, majd a vasúti síneken átkelve jobbra fordulva, a Temető utcán folytatódik. Ezen az aszfaltos utcán, melynek utolsó, 250 méteres szakasza emelkedő végigtekerünk és elérjük Balatongyörök fő utcáját, a Kossuth Lajos utcát. A kereszteződésnél jobbra, majd a szomszédos COOP élelmiszerbolttal szemben balra kanyarodunk a Csont Ferenc utcába. Kb. 450 méter múlva balra fordulunk a Petőfi Sándor utcába, amelyről 650 méter múlva balra, a Szent István utcára, majd rögtön ismét jobbra tartva, az Eötvös Károly utcán folytatódik az út. Ez a folyamatosan emelkedő utca elvisz egészen a Szépkilátóig. A dombra felérve jobbra található a Szépkilátó panorámapont és piknikezőhely, ahonnan rátérhetünk a Balatoni Bringakörútra Keszthely felé.
Közben elhaladunk a Balaton egyik kis természetes öble, a Soós-öböl mellett, aztán következik Balatongyörök központi része a községi stranddal, a mólóval, rendezvénytérrel és az egykori Festetics platánsorral.
A Szent Mihály-dombot az oda úton már érintettük, majd a Bringakör vonyarcvashegyi és gyenesdiási szakaszai után a Libás strand érintésével sík terepen érkezünk meg a keszthelyi Balaton-partra. Itt a Keszthely feliratnál fordulunk el jobbra és a két régi hotelépület –a Hullám és a Balaton – között áttekerve az Erzsébet királyné útjára érkezünk. Az utca teljes hosszában kijelölt kerékpárút, alsó szakasza sík, majd a Helikon Park sarkától emelkedik egészen a Fő térig. Itt ismét sík vidékre érkezünk, ahol a kijelölt kerékpárút folytatódik egészen a túra kiindulópontjáig, azaz a Festetics-kastély parkjáig. A kastélyt a Fő tér, Sétáló utca, Kastély utca útvonalon keresztül közelítjük meg. A Fő tértől a Sétáló utcán végig ügyeljünk arra, hogy bár kijelölt kerékpáros útvonal, a gyalogosoknak elsőbbsége van!

Érintett települések: Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök.
Célcsoport:
Térségben üdülő
Térséget ismerő
Amatőr sportoló
Csoportos
Népszerű attrakciók
Aszfalt és jó minőségű murva
Túrához ajánlott kerékpártípus:
Mountain bike
ÚtadatokÚtbesorolás szerinti összetétel:
Összes út30.2 km
 • Kerékpárút14.8 km (49.0%)
 • Közút0.1 km (0.2%)
 • Kisforgalmú közút14.8 km (49.1%)
 • Erdészeti út0.5 km (1.6%)
 • Járda0.0 km (0.0%)
 • Vízügyi töltés0.0 km (0.0%)
 • Mezőgazdasági út0.0 km (0.0%)
 • Hajó/Komp0.0 km (0.0%)
Útfelületi besorolás:
Összes út30.2 km
 • Aszfalt28.6 km (95.0%)
 • Murva1.0 km (3.4%)
 • Föld0.5 km (1.6%)
Szintkülönbség:
Összes szintkülönbség:355 m
Maximális emelkedés:16%+
Látnivalók
Értékelések
0
(0 értékelés)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Értékelés írásához be kell jelentkezned.
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár